Vi forsøger at leve som minimalistisk som muligt her på Egegaarden. Selv bagværket er blevet efterset af husmoderens skarpe blik.

Ser I selv ved bagning kan man spare meget, såvel på det økonomiske som på miljøet.

Før gæren kom ind i vores liv, hævede man sit bagværk ved hjælp af surdej. Det er en forholdsvis nem og billig måde at få sit bagværk til at lykkedes på.

Gæren kom ind i vores liv som en kærkommen bagemakker, fordi det var hurtigere at bruge og det var  nemmere af få bagværket til at lykkedes.

Men brugen af for meget gær har også en bagside. Det er ikke sundt for vores fordøjelsessystem, da gær udvilker gasser. Ikke  nok med det så fortsætter gæringen i vores tarme og kan hos mange give en følelse af oppustethed.

Når gæren aktiveres ved varme og vand udvikler den CO2 og kuldioxid. Det er ikke sundt hverken for os eller for vores miljø.

Jeg kan ved egen private erfaring klart anbefale at vi alle begynder at få mere fokus og bruge surdeje til al slags bagværk. Mange tror fejlagtigt at det kun er til rugbrød man kan  brugesurdej, men deri tages der helt fejl. Jeg bager også hvidt brød af surdej. Dog en surdej der er fremstillet på en helt anden måde end den til rugbrød.

Surdej af æbler

4-5 store meget modne æbler skrældes og moses godt med en gaffel, eller riv dem fint. Man kan også bruge en blender om man har sådan en.

Kom mosen på et glas og læg et låg løst over. Lad mosen stå på køkkenbordet 4-5 dage eller til den begynder at dufte som en god mørk øl. Omrør dagligt mosen.

Når æblerne har gæret kommes mosen i en skål hvori der tilsættes

15-20 gr. havsalt (efter hvor salt man ønsker sine boller eller sit brød)

3½ dl. kuldslået vand

600 gr. sigtet ølandshvede

rør ingredienserne sammen og lad surdejen stå på køkkenbordet til dagen efter.

Surdejen er nu let og luftig og kan nu bruges til de endelige boller eller brød om det er det man vil bage ud af sin dej. Dog skal man tage højde for bagetiden og varmen i ovnen.

Tilsæt nu 1 l. lunkent vand

2 spsk. honning

Ølandshvedemel  til dejen er helt mættet og ikke klistre.

Lad dejen hæve til ca. dobbelt størrelse

formbollerne og sæt dam på en smurt bageplade.

OBS: brug ikke bagepapir, da det er ganske unødvendigt. bagepapir indeholder et muligt kraftfremkaldende stof.

Lad bollerne hæve i 30 min.

Pensel med 1 æg pisket med en skvat mælk.

Bagetid: 200 gr. 10-15 min.

 

 

4 Kommentarer

 1. Marianne

  Hej Berit! Kan man bruge hvilket som helst hvedemel. Jeg kan ikke købe ølandshvede i vores lokale butik. Og hvad er hvad er fordelen ved ølandshvede

  Svar
  • Husmoderen

   Kære Marianne

   Mange tak for dit spørgsmål. Du ved jeg bliver glad når I læsere henvender jer til mig. Det varme mit hjerte kan du tro.

   Du kan sagtens bruge andet mel, med det er bedst om det er lidt groft. Jeg tænker at grahamsmel kan gå.

   Det der er ved Ølandshveden, er at jeg syntes den smager bedst. Den har en fantastisk nøddeagtige duft og smag, og den har en bedre hæveevne.
   Det jeg også godt kan lide ved ølandshveden er at det er en gammel sort som er mere resistent over for utøj og andre dårligdomme under væsksten. Den er mere hårdfører og passer bedre til vores klima.

   God bagelyst
   De bedste husmoderhilsner
   Berit

   Men det er så fint om du bruger andet mel.

   Jeg ved ikke om du har det som jeg- jeg tænker det 🙂
   Men jeg må handle de specielle medtyper på nettet. Jeg handler hos Aurion for jeg køber store mængder ad gangen.
   Jeg tror også du kan finde mange af meltyperne hos helsam, de har mange gode ting. Jeg tænker måske det kunne være en god løsning for dig.

   Svar
 2. Lis Jensen

  Hej-
  Vi har mange rabarber, og koger en del saft af dem. Tænkte på, om man kan lave surdej af det man sier fra (blev før hen kaldt “hø”)
  Tænkte på noget i stil med æblesurdej…? Kan man mon det ? Og i så fald – hvor meget bruges i forhold til resten af ingredienserne til et rug/grovbrød.
  Venlig hilsen
  Lis

  Svar
  • Husmoderen

   Kære Lis

   Ja du kan sagtens bruge det kogte “rabarber-kød” til surdej.
   Som du skriver er fremgangsmådencden samme som ved brugen af æbler.

   Hvis ikke det er dig nogen ulejlighed, så vil jeg gerne høre om det lykkedes dig.

   Surdejsverdenen er nu en sjov verden at arbejde i, og det er ren kemi det hele, men meget spændende.

   De bedste husmoderhilsner
   Berit

   Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere