Æblesurdejen og undervisning i folkeskolen

af jan 27, 2024Fremhævede indlæg0 Kommentarer

Jeg har nu igennem noget tid arbejdet med æblesurdej, og det er ser ud til at det fungerer rigtig godt. Det er nemt og det er billigt. Æbler kan man jo da næsten altid finde. Mange gør som os vi hengemmer dem vinteren over.

Grundopskriften på æblesurdej har jeg fra Claus Mayers bog “Mayers Bageri”. Jeg har af den bygget videre og eksperimenteret således af jeg er nået frem til at æblerne gære så fint uden tilsætning af mel eller vand. Men skal dejen stå længere må den have lidt at leve af. Det kan være i form af nyt æblemos eller lidt groft mel. Derved kan dejen stå længere og bliver dejlig luftig og lækre. Den færdige dej bliver simpelthen så god og smidig.

Jeg har hentet inspiration fra Claus Mayer´s bog, men har selv udviklet processen noget mere. Det er præcis det opskrifter er til for. De skal inspirere og give gode ideer, som brugerne selv kan arbejde videre. Dette gælder også håndarbejdsopskrifter.

Jeg må sige at gluten har i hvertfald gjort sit arbejde godt.

Mit nye projekt

Jeg har tænkt over om man også ville kunne lave denne surdej på pære og blommer?!

Når vi når sommer og frugterne er modne, må jeg starte mit lille laboratorie op igen og se om ikke jeg kan få lavet frugtsurdeje af andre frugter.

Bagerst på billedet ses frugtsurdejen, som er lavet af æbler.

Skoleklasser med i processen

Jeg har i skrivende stund talt med en lære fra en folkeskole at denne her proces med at hæve brød på den her måde, kan kombineres med en læring i såvel fysik, kemi, hjemkundskab og natur teknik. Derfor skal vi lave forsøg med at lave surdej af frugter og bær, og derefter bage brød med det.

Vi skal have en snak om hvad det er der sker med frugterne siden de kan få dej til at hæve. Det er jo ganske simpelt gæringsprocessen. Børne skal undersøge præcis hvad det er der går forsig. Vi skal se lidt i kemiens verden på en sjov og spændende måde.

Jeg tro mindsandten at jeg må have fundet bogen “den lille kemiker” frem, og have den støvet af.

Som mange sikkert kan se og mærke er jeg lidt bidt af denne her måde at bage på.

Det at bruge de ressourcer vi er omgivet af uden at skulle købe ting i butikkerne er jeg ret fascineret af. Den kemiske proces der sker er så sjov at følge med i.

Det færdige produkt

1 portion æblesurdej

2 tsk. groft salt

1 l. lunkent vand

2 spsk. honning (helst honning fra avleren)

hvedemel til dejen er mættet (ca 500 gr.)

1 æg og lidt mælk til pensling.

Arbejdsgang

Bland alle ingredienserne sammen med hænderne- derved har du mest føling med dejen.

Tilsæt hvedemel gradvist til dejen er mættet.

Sæt dejen til hævning et lunt sted med et fugtigt klæde over. lad den hæve til ca. dobbelt størrelse.

Hævningen kan godt tage noget tid. Til tider har jeg måtte vente til dagen efter inden dejen var færdighævet.

Sørg heletiden for at holde klædet fugtigt, ellers dannes der er skorpe på dejen.

Form dejen til boller. Pensel dem med æg piske med lidt mælk, og bag dem i ovnen på middelvarme i ca. 10- 15 minutter.

Disse boller skal jeg servere til de som kommer til foredraget “Livet på Egegaarden” i kulturladen i Fuglebjerg på  tirsdag.

Jeg glæder mig til at høre tilskuernes bedømmelse af mit forsøg. Det er her de skal bestå deres prøve.

 

 

 

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere