Jeg bage ofte vores eget brød, men ja det kan til tider hænde at jeg må købe. Når det sker er det ofte fordi jeg har haft travlt med mange andre ting.

Det er jo sådan at jeg jo er alene om de ting som man førhen var flere om på gårdende. I gammel tid var der ofte en lille  pige og en store pige som hjalp madmor med dagens gøremål.

Storepigen havde ofte være på gården siden hun blev konfirmeret- dengang var hun lille pigen. Da store pigen blev gift rykkede lillepigen op og blev storepigen. Nu kunne hun få et større ansvar og hun måtte tage den nye lille pige i oplæring sammen med madmor.

Men brød det bager vi altså som udgangspunkt helst selv.

Egegaardens rugbrød

2 dl svederug

1 dl. Groft hvedemel (ølandshvede, durum er meltyper jeg foretrækker)

arbejdsgang

bland ingredienserne sammen og lad dem stå på køkkenbordet.

omrør dagligt

efter 2-4 dage begynder surdejn af dufte syrligt og boble. Den er nu klar til brug.

Tip:

Dagen før bagningen, kan man sætte en lille skål hørfrø i blød, og lad dem trække til der skal bages.

Brødet

1 portion surdej

1 l. kuldslået vand

1 fl. mørk hvidtøl

1 stor håndfuld salt.

8-10 dl. hvedemel

ca. 6 dl. rugmel

evt. opblødte hørfrø (kan undlades).

evt. 2 dl. solsikkekerner (kan undlades)

Arbejdsgang:

Bland ingredienserne sammen, og lad det stå på køkkenbordet til det er hævet og bobler ivrigt.

Tilsæt hvedemel til dejen har en konsistens som en kagedej. Prøv dig frem.

Bagetid

kom dejen i godt smurte forme som passer til at de bliver fyldt lidt over halvdelen med dej.

Bag ved god varme i 1t. 30 min.

Varmegraderne er lidt svrt for mig at beskrive, da jeg har brændekomfur. Men der skal være godt blus på ovnen til at starte med. Efter ca. 5 min skrues ned til middelvarme. jeg vil tro at det er omkring 150- 170 grader. Prøv dig frem. Det kan varierer fra ovn til ovn.

 

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere