Nu skal  vi til den igen. Årstiden hvor vi alle får tør hud og hænderne sprækker og gør ondt, er kommet.

Om vinteren er det ikke usædvanligt at vores  hænder udtørre og begyndet at sprække, det er der mange mennesker der døjer med.

Men det lille problem er der en løsning på, og løsningen er egentlig ret simpel.

Sådan undgås tørre hud om vinteren

For mange år siden begyndte jeg at lave vores egen cremer af bivoks. I starten købte jeg bivoksen i Panduro hobby, men jeg fandt sidenhen ud af at i den voks var der tilsat parafin for at holde prisen nede. Se det kunne jeg jo ikke leve med, så jeg måtte igang med at finde et andet sted hvor jeg kunne få den gode og naturlige bivoks.

Jeg har siden købt min bivoks hos bihuset i Tappernøje. Jeg blev rådet til at bruge dem af en vaske ægte biavler hvor jeg også får vores honning fra.

Jeg kan både se og dufte at det er den renes voks jeg nu anvender til mine cremer. Den rigtige voks arbejder helt anderledes end den voks jeg brugte før.

Bivoksen jeg bruger til cremer er helt fri fra urenheder, til modsætning den voks jeg anvender til lysestøbning, hvor jeg godt kan støde på en død bi i ny og næ, og andre urenheder som er ganske naturlige.

Ved brug af vores egen cremer, forebygger vi

 • tørre hænder
 • sprækker på hælene
 • bakterier og betændelse i sår
 • tør hud
 • tørre neglebånd og negle
 • tørre læber
 • forkølelsessår
 • øget rovdrift på naturen for unødig plastemballage

Flere forskellige slags cremer

Gennem tiden har jeg søgt mere viden om hvilke naturlige produkter, som er let at få fat på i naturen, der er gode for forskellige lidelser. Derfor er jeg begyndt at tilsætte forskellige ingredienser i cremerne, alt efter hvad de skal gøre godt for.

Det man skal være opmærksom på er at grundopskriften næsten den samme. Det der varierer er de forskellige olier som er lavet på forskellige urter.

Som udgangspunkt er vores olier i cremerne lavet på udtræk af disse urter

 • rosmarin, godt for tør hud
 • lavendel, beroligere og er dermed god for den solbrændte hud
 • brændenældeolie er antiinflamatorisk (bakteriedræbende)

Alle urter er fyldt med forskellige vitaminer og mineraler. De har hver deres gode egenskaber og derfor kan jeg godt finde på at mixe olierne i en creme.

Som eksempel herpå er lavendel og brændenælde god til en creme til hud forbrøndinger og solskoldninger.

I grundopskriften til vores cremer er der olier, bivoks og honning som udgangspunkt. Dertil kan jeg godt finde på at gøre undtagelser så som i vores lanolincreme.

Lanolincremen er især god til natcreme, hvis man skulle have fået ekstremt tørre hæle hvor der er dybe skrækker. Lanolinen ligger en hinde i sprækken og er med til genopbygge huden indefra. Samtidig sørger bivoksen med de god olier at holde huden blød og smidig.

Jeg vil herunder vis trin for trin hvordan fremstillingen af cremer ser ud.

Ingredienserne smeltes over et vandbad

 

 

 

 

 

Der piskes

Cremen er færdig og klar til at komme på glas

Da min viden om det ar fremstille gode cremer og salver efterhånden er blevet ret stor, er det umuligt for mig at give jer opskrifterne her på siden.

Dog vil jeg hjertens gerne holde kurser i emnet hvis der er nogen der skulle brænde for det.

Derom er man velkommen til at tage kontakt til os.

5 Kommentarer

 1. Marianne

  Hej husmoder! Jeg læser jo dine opslag ofte. Og nu trænger et spørgsmål sig på. Hvorfor har l ikke selv bier?Foruden de laver honning, laver de også voks. Vi har altid masser af voks, meget mere end vi kan bruge til at lave nye tavler af. Dvs. vi laver ikke tavlerne selv, det få vi en til at gøre for os. Men vi har slet ikke brug for alle de tavle vi kunne lave af voksen. Mvh Marianne

  Svar
  • Husmoderen

   Kære Marianne
   Se det er ret godt spørgsmål, men sagen er følgende 🙂

   Hvis jeg boede her selv, så havde vi også bier det kan du stole på.
   Men ak o´ve´jeg har også en mand som der -til tider – skal tages hensyn til, og han vil ikke have bier.
   Men mon ikke jeg efter dit skriv lige kan prikke lidt til ham igen – jeg prøver.
   Jeg havde jo tænkt mig bare at have 1 eller 2 stader.

   Så måske- lige pludselig står der bistader på gården, og hvis det sker så ved du hvad klokken har slået, ikke? 🙂

   De bedste husmoderhilsner
   Berit,

   Svar
   • Marianne

    Kære husmoder! Nej, nej, jeg ønske ikke at skabe konflikter i ægteskabet, Sommer tider skal man vælge sine kampe med omhu eller opgive dem. Måske han synes l har rigelig at tage jer til. Han slipper jo nok ikke for også at deltage i alle dine/ jeres projekter. Han har jo også et arbejde at passe. Så måske han trænger til at slappe lidt af når han kommer hjem Sommetider holdt min mand også igen, når han synes jeg ville for meget., og jeg tror det var godt nok. Med venlig hilsen Marianne

    Svar
    • Husmoderen

     kære Marianne

     Tak for dit skriv…

     smiler over hel femøreren…. det var nu mest ment i sjov :).
     Sagen er den at han er bange for bier….hehe
     Nej da han syntes ikke vi har for meget. Det går skam bare der ud af. Vi har det skam godt
     Husbonden er skam lige så opfindsom som jeg er, så nej …det handler bare om at han er bange for bier- så simpelt er det.

     Husbonden har det som blommen i et æg – efter hans eget udsagn…..hehehe.

     Skriv gerne igen meget snart.

     de bedste Hilsner
     Husmoderen, Berit

     Svar
     • Marianne

      Kære husmoder og fader! At være bange for bier, skal tages alvorlig. Meeen de er nu ikke så farlige, man skal have respekt for dem. Bierne kan jo ikke lide at de bliver “bestjålet”, det kan vi andre jo heller ikke. De forsvarer sig jo bare. Man skal gå meget rolig tilværks når man arbejder med bier. Og så er der jo også en god ide at tage røg og bidragt,eller hat og slør på. Evt handsker. Man behøver ikke lege stærk mand og undlade det. Nogle mennesker er jo faktisk overfølsomme for bi/ insektstik. Det skal man tage alvorligt. Jeg var nu heller ikke så stolt af det, men var nysgerrig. Den blev vagt som barn. Min morfar havde også bier. Jeg ville gerne se hvordan han gjorde, men blev nærmest låst inde, når han var i gang med bier. Men da jeg blev gift og min mand gerne ville have bier, blev jeg nærmest tvunget til at “gå til hånde”. 😁Men nu er han her ikke mere og også bierne er døde, men måske kunne jeg tænke mig, at begynde igen, huse har jeg i alt fald nok af. Jeg har et par bøger, jeg vil forsøge at læse i vinter. Man kan også melde sig til et kursus., om at holde bier. MEN foreløbig, skal skrækken for bier overvindes 🥰. Jeg tror man kan låne bøger på biblioteket om biavl. Jeg ved ikke om de kan fårs som lydbøger, hvis det er lettere. Med venlig hilsen Marianne

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere