Fint besøg på Egegaarden

af okt 13, 2023Fremhævede indlæg, Husholdning4 Kommentarer

På Egegaarden fik vi atter fint besøg her forleden dag.

Denne gang var det 2. G fra Grønbroskolen i Sandved. Det var en sjov og lærrig dag for alle parter.

Vi lavede kastanjesæbe, rørte ved uld som vi derefter filtede lidt. Jeg fortalte historien om gården og om hvorfor den ligger der hvor den nu ligger (den er nemlig blevet flyttet af en grund).

Børnene blev vist rundt i vores hjem som også er et museum, og de fik fortællingen om de gamle ting vi nu har og om hvor vi har dem fra.

Sidst men ikke mindst, så vi på dyrerne, og fik en snak om hvorfor vi har dem.

Underbesøget fik vores gæster et indblik i hvordan man med ganske få materialer kan leve et meget simpelt liv.

Da der er mange af børnene som har fortalt om besøget hjemme er der mange af forældrene der har ytreret ønske om af få opskriften på kastanje sæben.

Kastanjesæbe

samle kastanjer, og tag dem ud af skallen. Del dem i halve eller kvarte alt efter hvor store de er. Kom dem i en skål og hæld vand over. pisk nu til der begnder at komme skum. Det kan nu mærkes hvor blødt vandet bliver. Vandet kan nu bruges som sæbe i vaskemaskinen eller til andet formål der har med vask at gøre.

Man kan også give nogle af kastanjerne et opkog og hælde væden på flasker. Derved har man flydende sæbe til tøjvask, hårvask og iblødsætning. Dog kan afkoget ikke holde længere end en lille uges tid på køl- vandet mugner.

Kastanjerne kan også gemmes, ved at de tørres først, og derefter kommes i en stofpose hvor de opbevares tørt. Derved har man “vaskenødder” vinteren over.

Man er naturligvis velkommen til at rette henvendelse om der er noget man er i tvivl om, i forhold til fremstilling af sæben.

Af hensyn til lovgivningen ligger jeg kun billeder hvorpå det kun er Minna Rosa, som var med. Det var hende der skulle undervise fremstillingen af kastanjesæbe.

Vi siger tak

Vi på Egegaarden siger af hjertet tak for besøget og håber at såvel børn som lærer fik en god oplevelse.

Andre skoler er naturligvis mere end velkommen til at booke os til en lærrig oplevlse. Derom kan man ringe eller skrive til os.

tlf. 29322837

mail: egegaarden@nagly.dk

4 Kommentarer

 1. Marianne lilleøre

  Hej husmoder! Kan man komme afskallede kastanier direkte i vaskemaskinen og vaske med dem, eller hvordan vh Marianne

  Svar
  • Husmoderen

   Kære Marianne

   Du behøver ikke at tage den brune skald af hvis det er den du tænker på?

   Du kan med fordel komme en lille håndfuld opsamlet kastanjer i en lille hør eller bomuldspose, og lægge dem ved tøjet i maskinen.

   Jeg ved at der er mange der bruger tid på at fjerne den lille brune skald. Det har jeg nu aldrig gjort, og mit tøj bliver fint rent, trods det at jeg ingen vaskemaskine har og derfor vasker på en gammel gruekedel.

   Håber at du kan bruge mit svar, ellers er du hjertens velkommen til at skrive igen.

   De varmeste efterårshilsner
   husmoderen, Berit

   Svar
   • Marianne

    Kære Berit ! Mange tak det vil jeg prøve. Åh, Jeg ved jo godt du ikke har vaskemaskine, det tænkte jeg ikke lige på, undskyld. Selvom jeg bor på en lille gård har der ikke været gruekedel her, selv om jeg har boet her i over 40 år. Mvh Marianne

    Svar
    • Husmoderen

     Kære Marianne

     Det skal De skam ikke undskylde, det er jo ikke så normalt at leve uden sådan en maskine.
     Men de kan sagtens bruges i vaskemaskinen- det har jeg dog prøvet….. 🙂

     Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere