Få styr på dit husholdningsbudget

af mar 4, 2023Fremhævede indlæg, Husholdning2 Kommentarer

Jeg er igennem tiderne ofte blevet spurgt om hvordan vi køre vore husholdningbudget, når nu vi har valgt at leve på den måde vi nu gør. Det korte svar er  “totalt gammeldags”. Jeg tror ikke det kan blive mere gammeldags og simpelt.

Inden der læses videre må jeg lige oplyse om vores tanker bag og lidt om hvordan verden er strikket sammen, så den slet ikke passer til os der er lidt anderledes skruet sammen inde i hovedet.

Der er mange mennesker der ikke kan få sin økonomi til at hænge sammen. Der bliver brugt flere penge end der kommer ind. Det giver jo i sagens natur, det man kalder for et overforbrug. Bankerne har en stor del af skylden- trods det at de ikke vil være ved det.

Banken er ikke hvad den har været

Mange banker tilbyder en hjælp til de kunder som ikke kan få økonomien til at hænge sammen. Her er mit råd at man bør tage sig i akt, fordi bankerne ikke gør det gratis. Man må huske på at en bank er en forretning som naturligvis er interesseret i at tjene penge. Det gør de gerne på kundernes bekostning.

Betalingskortet

Vi er alle i dag udstyret med en eller anden form for kort som vi kan betale med i butikkerne. Den gammeldags bankbog er forlængst trådt ud af funktion. Det har efterladt os forbrugere i en verden hvor vi bevæger os mere og mere hen i mod det pengeløse samfund.

For os her på Egegaarden vil det være en katastrofe, fordi vi med stolthed kan sige at det fungere bedst for os med at kunne hæve kontanter til de daglige indkøb.

Vi vil gerne at vi kan have lidt af det hele, altså at kunne betale med kort og mob. pay og kontanter. Det er ikke nogen dårlig ting at bevare den digitale del, men en farlig del om vi kun har det.

Langt størstedelen af den danske befolkning har svært ved at overskue sin økonomi. Det gælder ikke mindst de unge. Overblikket over økonomien ryger hurtigt af fløjten til når de kun bruger kort eller mob. pay. Det fungere bedre når der kun er de kontanter der er i pungen og man ved hvorlangt tid de skal række.

Desværre er der mange som ingen kontanter har, og udelukkende benytter at de digitale betalingsmetoder. Det er til dels også i orden, såfremt man kan styre det. Det ikke at have kontanter, gør bare at banken kan se hvad du har brugt dine penge (mærk jer mine ord “Dine penge”) på. Endvidere kan privatøkonomien let komme ud af kurs, ved at man ikke lige har helt styr på hvor mange penge man har brugt.

Der er måske betalt lidt i supermarkedet med kortet, så var der lige de 200,- kr. på mob. pay til moster Odas gave. Ja så købte man da også lige en biograf billet på nettet. Pludselig har mange mistet overblikket og har ingen pejling om hvormange penge de der er brugt og hvor de er brugt dem.

Et gammeldags husholdningsbudget

På Egegaarden hæver vi de kontanter vi skal bruge og hverken mere eller mindre. Da vores forbrug er meget lavt har vi ikke brug for de store beløb. Vi er jo nærmest selvforsynende.

Hver gang vi har handlet får vi en kvittering/bon. Når vi kommer hjem bliver kvitteringen lagt på sekretæren i den fine stue. Når jeg så har tid sætter jeg mig og føre nøje ind i kolonnebogen hvad der er købt og hvad det har kostet. Derefter bliver “kassen” eller i det her tilfælde pungen gjort op, og så skal det gerne stemme over ens.

kassen skal stemme

Stemmer kassen ikke, har jeg enten regnet forkert (jeg regner det sammen på gammeldags manér), eller også har jeg fået forkert tilbage. Hvis opgørelsen ikke passer er det ofte fordi jeg har regnet forkert. Dog kan det i yderst sjældne tilfælde have fået forkert tilbage. Sker det så må jeg tilbage til købmanden. Så regner vi sammen på det og vi finder en løsning. Jeg tager altid tilbage til købmanden også selv om regnskabet ikke altid er til min fordel. Jeg har den holdning at ingen skal snydes, og da slet ikke min lille lokale købmand. Det er jo der vi gør størstedelen af vores indkøb, og vi ser hende helst bevaret.

Når jeg arbejder med vores økonomi på den måde, får jeg også set og bearbejdet hvad og hvilke indkøb der er gjort. Jeg kan måske overveje om der er noget som vi godt kunne have været foruden. Vi er jo alle vanedyr og der kan hurtigt komme lidt forkert ned i indkøbskurven- noget det ikke er helt så nødvendigt.

Når jeg har talt sammen i kolennebogen og talt pengene op, så ved jeg hvad der er i min pung til næste indkøb. Jeg ved nogenlunde hvad tingene koster- det har jeg jo skrevet ind i min kolonnebog. Derved ved jeg også hvad jeg kan tillade mig at købe.

For mig går det efter mange års træning- ja jeg er opdraget således- rigtig godt. Det er en kunst der ikke er særligt svær at lære, men det kræver noget selvdisiplin og tid.

Privatlivets fred

Ved at omgås vores husholdningsbudget på den måde, værner jeg om vores privatliv, min økonomiske frihed, og jeg har fuldstændig styr på hvor vores penge bliver af.

Lige prøcis det skal og bør vi som borgere holde meget fast i. Det kommer ingen andre ved hvad vi almindelige bnoger bruger vores egne penge på- Ej heller banken.

Der går sport i det

Ved at arbejde på den måde med sin økonomi kan der godt gå sport i at se hvor man kan spare. Det er sjovt og det kan absolut anbefales.

Når tiden nærmer sig at vi atter skal hæve til næste periode, så hænder det at vi har penge tilovers. De gå videre til opsparing til tider hvor der skal bruges lidt ekstra f. eks. ved fødselsdage og andet. Vi kører efter devisen GEM NÅR DU HAR, SÅ HAR DU NÅR DU MANGLER.

Penge og økonomi er noget man bør have den største respekt for.

2 Kommentarer

 1. W. Brøndel

  Hej husmor
  Hvor dejligt at der stadig findes mennesker, der holder styr på penge og budget. Jeg har gjort det siden jeg var 16år og flyttede hjemmefra !
  Jeg har dog ikke haft så stor en bog som du – jeg klarer mig med en kalender med
  1 side pr dag,hvori jeg skriver mærkedage og menu-planer. Jeg har et fast beløb om ugen, som skal overholdes – hvis der er penge tilovers ,bliver de overført til en buffer til “uforudsete udgifter “,såsom strikkegarn, stof til tøj-
  syning, biograf, eller udflugter!
  Jeg mener at det er svært for unge, at få et fornuftigt forhold til penge, når man fra barnsben af kun ser et plastikkort og et par tryk blive brugt til betaling af alt.
  Jeg synes det er skræmmende, at så mange unge får gæld og problemer,fordi de helst skal følge med alle de krav der stilles til dem!!!
  Jeg vil fortsætte med min kalender-bog og stadig have ro i sindet.

  Svar
 2. Aino Aalykke

  ❤️🙌🏽🥳

  Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere