En bekendt af os havde forleden dag været på jagt. Han havde skudt en del hare,som han ikke kunne komme af med.

For os er det en stor gave at modtage råvildt som jo smager dejligt. Samtidig er det sundt kød som hverken er blevet pumpet eller fyldt med pinicilin. Derudover er det yderst fedtfattigt så det er også godt for vores hjerte/kredsløb.

 

 

Sådan gør man

Når man er så heldig at have fået en hare, skal de ordnes.

Først skal den flås. Det gør man ved at hænge den med hovedet nedad i en højde som man kan nå.

Snit nu rundt om bagbenene så der er hul på pelsen. kør med kniven ned langs underlåret til midten af dyret. Gør det samme på den anden side.

Læg et snit op mod numsehullet og videre op ad halen. Lysne skindet forsigtigt ved bagdelen og halen.  Lad skindet fra låret følge med. Når skindet er fri af baglår, numse og hale kan man trække skindet forsigtigt ned mod hovedet og forbenene. For ikke at rive kødet med af er det en fordel at have en lille lommekniv til at snitte de steder skinnet sidder lidt mere fast.

Når man når ned til forbenene er det en god idé at klippe det yderste led af. derved kan man lettere  trække skindet fri at forben. træk skindet helt ned til hovedet. Skær hovedet af og skindet er nu fri af kroppen.

Skal man garve skindet skal man passe på at det ikke bliver beskadiget under flåningen. Ej hellere må det komme i berøring med indvoldene. Det er ikke fordi det bliver ødelagt af det, men det bliver ulækkert og skal rengøres.

Rens for indvolde

Når haren er flået skøre man bugen op midt på og trækker indvoldne ud. Haren er nu klar til at blive skyllet og gået igennem for yderligere urenheder- så som resten af endetarmen, nyrer og andre indvolde som sidder godt fast i sær under ryggen. Hjertet sidder forholdsvis langt oppe og kan derfor være svært at få med ud.

 

Næsten klar til brug

Inden haren indtages eller kommes i pose og fryses, er det en god idé at skylle den grundigt og rense for det sidste blod og indvolde.

Sådan gjorde vi

Vi ordnede 7 hare på mindre end en time. Derefter klargjorde vi dem til at lægge i fryseren.

Min oldefar fik skindet garvet

Min mor har fortalt at hendes farfar fik skinnet farvet, når de havde slagtet hare og kaniner.

Skinnet blev kørt til gaveriet i Kongens Lyngby. Når skinnet var garvet og det kom hjem til Holte, syede min oldemor vanter, huer og skindkraver af det. Se det er da det jeg kalder at bruge alle ressourcerne på en god måde. Det kan vi lære lidt af i dag.

Me dtiden vil jeg også prøve at garve skind og sy af det, men det må lige vente lidt på sig, da tiden for mig er knap.

 

 

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere