Hjemmelavet knapper

af sep 28, 2022Fremhævede indlæg, Syning4 Kommentarer

Jeg er gået fuldstændig i selvsving med at lave knapper. Det er som om jeg er blevet bidt af en gal knap.

Det er egentlig ret simpelt at lave sine egne knapper, og så er det billigt.

knapper er dyre

Prisen på knapper er steget voldsomt de senere år. Mange har af den grund knapper liggende for en formue uden at de ved det, eller tænker over det.

Derfor er der en stor besparelse at hente på selv at lave knapperne.

Det bedste ved det hele er at det egentlig er ret simpelt, men det er svært at beskrive. Dog forsøger jeg alligevel.

Lav dine egne knapper

Der er to ting der er godt ved at lave sine egne knapper.

Den ene er at det er 100 % hør de er lavet af. Dermed er de altså nedbrydelige i naturen. Høren er produceret i Holland eller Frankrig og har af den grund ikke haft den lange befordring. Ved at høren er produceret i Europa og ikke har haft en lang sejle eller flyvetur, gør godt på CO2 regnskabet.

Det andet er at man kan lave knapperne lige præcis i den farve man ønsker det.

For at kunne lave knapper skal du bruge.

1 blyant eller noget der har en tykkelse svarende til størrelsen på den knap du vil lave.

1 rulle hørtråd

lidt bivoks

1 tynd synål

Arbejdsgang:

voks et godt langt stykke tråd og vikel det om 1 blyant, Der er godt om tråden er godt vokset. Til de små knapper har jeg viklet om 80 gange.

Tag nu ringen af tråd af blyanten. Voks en god lang tråd og klip at tråden. Tråd nålen og begynd at sy knapnålesting rundt om de 80 tråde. Stram godt til og forsøg at få “knuden” som fremkommer af knapnåletinget til at ligge midt på knappens yderkant. Forsæt således hele vejen rundt, mens at trådene rundt om knappen skal ligge meget tæt og pænt.

Når man er omgangen rundt, sys et krydes under knappen inden tråden klippes af. Det kryds er til at montere knappen på det tekstil hvorpå den skal sidde.

Ønsker man at betrække knappen er det straks en anden sag. Om man vil lære det må man springe på et kursus, for det kan jeg ikke forklare her.

OBS!

De første knapper bliver ofte ikke så pæne, men som med så meget andet, så gør øvelse mester.

Lade en lang tråd hænge når knappen er færdigsyet. Den kan bruges til at fastmontere knappen til tekstilet hvorpå den skal sys.

En gammel teknik

Teknikken på knappefremstilling har jeg lært på kurset i dragtfremstilling i Bjerringbro.

Teknikken er gammel. Ja helt tilbage fra omkring 1700 tallet, hvor man ikke havde anden mulighed for at få lavet tingene end at lave dem selv.

Dengang måtte man bruge det man havde til rådighed. Det var ikke muligt at smutte forbi garndamen eller manufakturhandleren for at købe det man skulle bruge.

Mange drev dengang landbrug og boede flere dages rejse fra steder hvor man kunne gøre handel. Derfor brugte man hvad man havde let tilgængeligt.

Derudover var det for mange mennesker også dyrt at gøre handel. Pengene var små og mange kom fra fattige kår. Af den grund måtte man bruge fantasien og se havd man kunne få ud af de materialer man havde.

Dumme var de nu ikke dengang, og vi kan i dag lære meget af den metode de arbejdede ud fra- i sær i disse for vort land så alvorlige tider.

Brug hvad du har

Lad mig dvæle lidt ved den tankegang “at bruge det man har”. Det er en proces vi i dag desværre er kommet alt alt for langt væk fra.

Vi er blevet vant med at vi bare kan købe det vi skal bruge i supermarkedet. Ja jeg behøver kun er nævne supermarkedet, for de har både manufaktur, el artikler, foder til dyr og mennesker, bager, sko, og meget andet. De har nærmest taget alt under et, hvilket jeg mener er forkasteligt. Det slår bymiljøet ihjel….men det er jo en helt anden snak.

Tilbage til knapperne og til brug hvad du har politikken.

Der er mange penge at spare på selv at lave tingene, og det er absolut værd at tage med når vi taler om den krise der i dag befinder sig i vort samfund.

Det at fremstille knapper og meget andet brugbart i nutiden har jeg lært på højskoleopholdet i Bjerringbro.

Ikke alene lære jeg og min mor om de gamle teknikker. Nej vi lære også om hvordan man med ganske få midler kan klare sig i dagligdagen uden at skulle have den store tegnedreng op ad lommen. Og tænk DET ER SÅ SIMPELT.

Når nu I får fremstillet jeres knapper, vil jeg gerne se dem om I lægger dem op i kommentarfeltet.

GOD ARBEJDSLØST

 

 

4 Kommentarer

 1. Annegrethe Amtorp

  Fine knapper! Fedt at du deler.
  Jeg tænker på om du mon mener knaphulssting, for jeg har aldrig hørt om knappenålesting før.
  Jeg vil prøve at Google det, men måske er det bare din stavekontrol der driller. Det sker for mig hele tiden.
  Endnu en gang tak. Og nu skal jeg straks i gang med at lave en knap!

  Svar
  • Husmoderen

   Kære Annegrethe

   Tusind tak for dit skarpsindige øje. 🙂
   Ja det er naturligvis knaphulssting.

   Håber du er kommet godt igang med at lave knapper.

   De Bedste hilsner
   Husmoderen, Berit

   Svar
 2. jacob hansen

  Hej Annegrethe, jeg ville høre om du evt kunne være interesseret i at købe et større parti overtræks knapper og bælte spænder ca 150 kasser i ass størrelser ( Astor) + div værktøj til at presse dem sammen med vh jacob

  Svar
  • Husmoderen

   Hej Jacob

   Først tak for dit indlæg.

   Dernæst må jeg sige at jeg ikke ved hvem Annegrethe er?
   Jeg hedder Berit og er husmoder på Egegaarden.

   Jeg må desværre takke nej til dit tilbud om overtræksknapper med diverse, men jeg skal gerne have dig i minde om jeg støder på en der kunne være interesseret.

   God weekned til dig og skriv gerne igen

   De kærligste hilsner
   Husmoderen, Berit

   Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere