Filippa æbler og marmelade

af aug 25, 2022Fremhævede indlæg2 Kommentarer

Nu er vores Filippa æbler snart klar til at blive plukket.

Jeg har netop været en runde i haven for at gøre status på situationen i haven. Da jeg kom forbi æbletræet med Filippa æblerne var det nærmest som om alle æblerne sagde “kom og tag en bid af os.

De så så lækre ud at jeg måtte jo smage. Konklussionen på min smagstest var at der går ikke længe inden de er klar til at blive plukket. Jeg tænker en lille uge endnu inden vi griber spanden og plukker dem.

Filippa æblet kan under gode forhold holde sig frem til jul. Der er nu ikke noget som at sætte en skål af sine egne æbler frem på bordet i juletiden.

Se nu når jeg her den anden dag skrev om Mirabelle blommen, så syntes jeg så bestemt at det er en god idé at lægge vores opskrift på æble blomme marmelade så I også kan få glæde af den.

350 gr. æbler

350 gr. blommer

200 gr. sukker (vær varsom med sukkeret- vi har ikke godt af det og der er så rigeligt i både blomme og æble)

1 stg. vanilje (kan undlades- den er dyr. Blomme og æble smager så dejligt i sig selv).

Arbejdsgang:

Skræl æblerne og fjern kernehuset, og skær dem i både. Kog æblerne i en gryde med lidt vand, sukker og evt. den flækket vaniljestang. Mens æblerne koger skæres blommerne i halve og stenen fjernes.

Tilsæt derefter blommerne og lad massen koge indtil den har en konsistens af marmelade.

Kom derefter marmeladen på skoldet rengjorte  glas.

 

2 Kommentarer

 1. Marianne Johansen

  Bruger du aldrig marmelitpulver?
  Jeg synes nemlig det bliver for tyndt.
  Måske fordi jeg sparer på strømmen og undgår så lang kogetid.😉

  Svar
  • Husmoderen

   Kære Marianne
   Tak for din forespørgsel.
   Det er så godt at få spørgsmål fra jer læsere. Det giver mig ideer til nye indlæg. Så tak for det 🙂

   I visse situationer bruger jeg marmelitpulver, og det gør jeg når jeg har været for rundhåndet med vandet. Det var det korte svar- MEN

   Det er typen af bær og frugt der afgør hvormeget vand der skal tilsættes.
   Er det bær og frugt som i sig selv er meget vandholdigt, så skal der ikke ret meget vand til. Mange gange kun til bunden af gryden er dækket. Men er det f. eks. æbler så kommer jeg noget mere vand ved. Æbler kan godt suge meget vand. Er æblet tørt og melet, så må man tilsætte noget mere vand end vanligt.
   Men er det en marmelade hvor der er både æbler og et bær som er meget saftigt, kommer jeg kun lidt vand ved. Jeg kan altid tilsætte mere vand under kogningen, hvis jeg kan se at der mangler. Det er en vurderings sag.

   Med hensyn til marmelitpulver, så er det en ting som jeg vurdere er ganske unødvendig at bruge penge på. Når det så er sagt så har jeg næsten altid hvis uheldet skulle være ude og marmeladen bliver noget tyndt slask. Så som du ser så er der ingen regler uden undtagelser.
   Er uheldet ude og jeg ikke har mere geleringsmiddel (marmelitpulver), så lader jeg marmeladen køle af hvorefter jeg sætter den i køleskabet. Der kan det godt stå et par dage. Når jeg så har været forbi købmanden og har fået købt noget geleringsmiddel, koger jeg massen op igen og tilsætter en smule geleringsmiddel.
   Men i bund og grund er det mængden af vand der afgør hvor tykt min marmelade bliver.

   STRØMMEN ….Ja man kan jo næsten få helt hjertebanken bare ved tanken om strøm….

   Jeg tror nu du koger din marmelade så godt. Der er dog råd for hvordan du kan spare på strømmen. Køb et gasblus som kan stå på køkkenbordet. Gassen er ikke så dyr som strømmen. Ved at bruge et gasblus får du også lidt varme under madlavningen.
   Når du har kogt din marmelade op, kan du lade den koge færdig i en høkasse – om du har sådan en.

   De bedste hilsner
   Husmoderen

   Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere