Kyllinger…… på den her årstid?

af aug 26, 2022Fremhævede indlæg0 Kommentarer

Der skete noget meget besynderligt da jeg var på havevandring i går. Ud af vores syrenbusk kom en af vores høns gående, og med sig havde hun omkring 12-14 ja måske endda 16 kyllinger- bare sådan hvad jeg lige kunne tælle. Vi har skam da haft vores hyr med den lille dame i løbet af sommeren. Hun har nemlig været lidt af en udbryderkonge fra hønsegården. Ja nu kan vi så se hvorfor hun har været så forhippet på at  komme ud af hønsegården og over i syrenbusken.

Og der var en mere……

Tænk da jeg lige skulle se hvor hendes rede har været finder jeg endnu et æg hvor den lille ikke er kommet helt ud. Da hønemor jo er gået tager jeg ægget og aggere jordmor for at få den lille ud. Kyllingen tager jeg ind på kroppen for at holde den varm. Og vupti så var jeg blevet plejemor… igen.

I skrivende stund har jeg en pippen som kommer inden fra min barm. Der sidder den lille nemlig og kalder på sin mor. Men hun tager den ikke til sig nu for den er lidt bag efter de andre og kan ikke følge med endnu.

Da vi fortiden er lidt plaget af rotter, må vi indfange hønemor og få hende og hendes børn bragt i sikkerhed. Det gør vi ved at sætte dem i et bur med dejlig halm og rottesikret net rundt om buret.

Men det der med at fange en høne som beskytter sit afkom er ikke sådan lige til. Den proces måtte jeg vente med til husbonden kom hjem.

Mor kommer os til undsætning

For at jeg kan nå at få passet mit arbejde og hjælpe husbonden med at indfange kyllinger har jeg hidkladt min mor. Hun må være barneplejerske til babyen, alt imens vi sørger for de andre ting. Det er skønt at jeg har min mor tæt på hvor vi bor.

Det kan nu nok være at der skulle sidde en enkelt og tænke – “arh at gøre så meget ud af nogle kyllinger”. Der til vil jeg svare. For os er det ikke “bare” kyllinger…..

For det første skal man passe sine dyr ordentligt når man har dem

Dernæst skal man tænke på at det jo er dem der skal holde os med æg de næste par år.

For det tredie er det dem der skal give os kød på bordet.

For det fjerde er det dem der skal hold vores bestand gående.

Så nej det er ikke det bare rene pjat. For os handler det også om økonomi…..

Og sådan gik så vores dag.

Ja ja ingen ved hvad dagen bringer før solen er gået ned, men nu er kyllingerne med mor og hele baduljen indfanget og vi kan nu ånde lettet op.

Trods det at vi havde fat i det små pus flere gange lykkedes det os ikke at få tal på dem, men vi tror der er 14.

Her til morgen er status den at alle har det godt og de små spiser lystigt af den kyllinge- start-foder husbonden måtte hente.

 

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere