Hvis ikke dine ribs og hindbærbuske er klippet ned, så er det i sidste øjeblik at få det gjort.
Grunden til at man bør klippe sine buske ned er at de vil skyde fra bunden. Det giver planten mere kraft til at sætte bær. Busken skal dermed ikke bruge energi på at holde liv i grene som ikke vil sætte bær.
Hvis ikke man klipper dem ned vil planten sætte meget grene og det vil kun være ude i det yderste der vil komme bær. Derved vil busken blive for tung når der kommer bær på og bærerne vil være små.
På billedet til højre kan man så de fine grene, som vi har klippet af. De grene kan man såmænd udemærket anvende til fastelavnsris. Det er jo ved at være ved den tid, og så kan man jo lige så godt spare de penge når man kan lave risene selv.
Vi laver risbrænde
I overskriften stiller jeg det spørgsmål om hvorvidt de afklippet grene kan være haveaffald, fastelavns ris eller om de skal blive til risbrænde.
Hos os, på Egegaarden har vi ingen børn som vil lave fastelavnsris, og haveaffald er der ikke noget der hedder her på gården. Så vi laver i stedet risbrænde.
Risbrænde er rigtig godt at anvende i et brændekomfur, når der skal laves mad. Risbrænde giver en hård og hurtig varme, som er rigtig godt til kogning af kartofler og andet der skal hurtigt i kog.
Ved at vi ikke kører vort haveaffald på genbrugen, spare vi naturen for udslip af CO2. Dog udleder vi CO2 ved at brænde det af i brændekomfuret, men ved den varme der fremkommer af det kan vi lave mad, bage og få varmt vand. Summa sumarum, så bidrager vi absolut positivt til vore klodes ve og vel.
På billedet herunder ser I den fine kasse, hvori vi er ved at tørre vore risbrænde. Det kan anvendes om et par uger, så er det tørt nok.
Det med at bruge risbrænde er ikke noget jeg har lært af min farmor- som jo også havde brændekomfur. Nej det er noget jeg har læst mig til i gamle husmoderbøger.
I gamle dage var det sådan at karlene, om efteråret, skulle beskære de naturlige læhegn på markerne. Nå de var færdige med det, tog de det afskåret med hjem til gården. Der blev det skåret i mindre stykker og lagt til tørring i kasser, sådan at det var klart når vinteren for alvor satte ind.
Se det er hvad jeg kalder genbrug på højere plan.
0 kommentarer