I gang igen efter jul og nytår

af jan 9, 2022Årets gang, Egnsdragt, Fremhævede indlæg, Have, Strik, Traktorer, Vævning1 Kommentar

Så er vi ved at være i fulde omdrejninger igen, efter en rigtig god juleferie, fyldt med samvær med vore skønne familie. Ja tænk – vore datter, som fortiden bor og arbejder på Tasmanien, fik muligheden for at komme hjem. Vi har ikke set hende i 2 år. Det var, som vore ældste datter sagde ” den bedste julegave vi kunne få”. Vi fik også mulighed for at lærer vore nye svigersøn bedre at kende, og han er så absolut en god dreng. Ja vi kan jo sætte mærket “godkendt” på ham. Det er en velsignelse når det går sådan.

Et helt sprit nyt år er nu i fuld gang, og det er bare med at få det bedste ud af det, men hvad skal vi så bruge det helt nye år til?

Her kommer der et lille udrag af hvad vi skal arbejde på

Året 2022, Håndarbejde

Vi starter det nye år med at tage vore yngste datter og nye svigersøn med op til garnbutikken, MaskeradeGarn i Fuglebjerg- der skal bestilles garn til nye klantrøjer til dem. De skal også have sweatre som er efter eget valg, til dem skal vi også have lidt garn.

Samtidig er jeg ved at strikke lange uldne underbukser og undertrøjer til alle børnene og børnebørn. Mens vi er i strikkerens univers, må jeg også sige at jeg jo stadig arbejder på min nat trøje (stjernetrøje) til egnsdragten.

vævning

Ved siden at mit strikkearbejde, så skal der jo også væves. Jeg må fortsætte mine viske/ bagestykker og karklude en tid endnu, for det er de produkter mange spørger efter i gårdbutikken. På den lille væv, væver jeg karklude, på min anden væv har der været viskestykker, men på den kommer der nu væveprøve til min egnsdragt. Som I nok kan regne ud, må jeg have sat endnu en væv op, så der er plads til alle arbejdsprojekterne. Der må jo fortsat væves viske-/ og bagestykker.

mønstret på egnsdragten (skørt og bul).

farver og opbinding af væv

Dragten jeg skal væve stof til er fra Nr. Alslev, men nattrøjen er en kopi at trøje fra Nr. Kirkeby (2 km. fra mit barndomshjem)

Som mange af jeg sikker ved har projekt egnsdragt været under opsejling længe, men det nærmer sig at jeg nu er igang. Jeg har under processen haft meget glæde af min vævelærer Gitte Nordsstrøm Ingemann Pedersen fra Møns vævehus. Det samarbejde håber jeg virkelig forstætter, for jeg kan ikke springe ud i det her projekt uden hendes ekspertise. Husk på at jeg trods alt ikke har vævet så længe – blot et par år, så der er stadig meget jeg skal lærer endnu.

Som I  nok kan se har jeg nogle rigtig dygtige sparingspartnerer til mine håndarbejdsmæssige projekter. De er guld værd for mig begge to, for ikke alene er de dygtige på hver deres område, men de er også gode til at komme med kritik (negativt som positivt).

Der vil  komme meget mere omkring projekt egnsdragt i den kommende tid, her på bloggen.

Spinding af uld- der kommer garn

I gennem året skal jeg også spinde lidt uld på min rok. Det uld skal bruges til at stikke sokker til vore egnsdragter- nok mest til min dragt, for ulden er ikke helt hvid og det skal den helst være til herredragten. Kvindedragten kan man næsten ikke se sokkerne. Dog kan ulden bruges til at strikke hverdagssokker. Mange vil sige “jamen kan de holde?”. Jo det kan det godt, såfremt de er strikket tilpas stramt/tæt. Det gør dem mere slidstærke.

Så får vi karteflor og spundet garn hjem fra Hjelholt uldspinderi. Det er fra uld som vi har fået foræret fra lokale fåreavlere. I stedet for de smider ulden ud, så har vi spurgt om vi må få den. Vi finder det fuldstændig absurt at man raskvæk køber uldgarn der er produceret i i Australien, Island, færørerne eller andre steder, for så at smide vores eget ud. Det hænger da vidst ikke sammen på CO2 kontoen, vel?

Så fra det tidlige forår kan man købe dansk produceret uld i vore lille gårdbutik. det bliver så godt. Ulden er en blandingsuld, men det gør ingen forskel på kvaliteten.

Bogprojekt

Nu skal jeg for alvor i gang med at skrive på vore bog, og samtidig skal fotografen og vi udvælge det billedmateriale der skal bruges. Det er og bliver et spændende projekt.

Om det projekt er der ikke så meget at sige lige nu, men vi vil naturligvis holde jer opdateret her på bloggen. Dog er man også velkommen til at tilføje sig på listen på bloggens forside. Derved får man information om hvornår bogen udkommer.

 

Have og hus projekt

Som altid, har vi jo også vore have og hus projekter. Der skal bygges og der skal vedligeholdes. Samtidig skal der holdes have. Haven er jo, som I nok husker, vort levebrød vinteren over.

Jeg vil her liste op hvilke byggeprojekter vi har:

renovering af Dasset (det gamle lokum)

vævestue

kontor

badeværelser

sovekammer

forstue

hønsehus

butikslokale

renovering af lade

trappeopgang til fodsporet (tilladelsen, fra kommune og skov og naturstyrelsen, er i hus)

orangeri

I kommer med i den arbejdsproces, efterhåndens som det skrider fremad. Vi forventer ikke at alle projekter bliver færdige i dette år, men vi når det vi kan nå. Dog har vi prioriteter (se under afsnittet “hvad bliver færdigt i år?”)

Traktorerne

De kræver næsten et indlæg for sig, for de er nu ved at blive gjort klar til forårets arbejde, men de må ikke glemmes i vore projekter.

Hvad bliver så færdigt i år

Da vi lever for én indtægt, tager vi tingene som der kommer, og vi når det vi når. Men trods det så har vi nogle prioritetet som må blive færdige så hurtigt vi kan klare det.

De projekter som skal afsluttes i år er

Bogprojektet

vævstue

butikslokale

trappeopgang til fodsporet

lade

 

Jo vi kommer skam ikke til at kede os her på matriklen.

1 Kommentar

 1. W. Brøndel

  Hej I flittige mennesker!
  Jeg får næsten åndenød af at læse jeres kommende opgaver !!!
  Hvornår hviler I dog?
  Jeg ved godt det er rart at have planer – men så mange projekter på en gang – I må være lavet af et specielt stof . 🤣
  Jeg har rigelig med en hæklet vest og en strikket trøje som kommende projekt .
  De bedste hilsner fra Winnie

  Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere