Køkkenhaven lige nu. Hvordan nu med kållarven

af maj 30, 2021Fremhævede indlæg, Have0 Kommentarer

 

I det her indlæg har vi fokus på vore køkkenhave lige nu, og om hvordan man kan forebygge insektangreb af sine afgrøder- i sær med henblik på kållarven, som er et stort problem i mange køkkenhaver.

Vi kommer også ind på hvad den kolde forsommer har gjort for vore afgrøder.

Alt er ca. 1 måned forsinket i år, på grund af det kolde og våde forår. Nogle af vore spæde forspiret afgrøder gik til ved en haglbyge, så derfor måtte vi ud i at købe forspiret planter. Det er faktisk meget ærgerligt, når nu vi havde haft det store arbejde med at forspirer selv. Jeg tror desværre, vi er nød til at se i øjnene, at vi generalt har nogle store forandringer i vore vejr, som vil have indflydelse på vore måde at holde køkkenhave på i fremtiden. Med disse vejrforandringer kommer der også nogle insektarter, som vi ikke er vent med på vore bredegrader.

Dog har jeg valgt, at jeg vil fremhæve kållarven i dette indlæg- trods den ikke er kommet grundet vejrforandringer- men som dog er et generelt stor problem for mange haveejere.

KÅLLARVEN, HVORDAN HOLDE VI DEM VÆK?

Når jeg er ude at holde foredrag om vort liv her på gården får jeg ofte det spørgsmål om hvordan vi holde kållarven væk fra vore planter.

kållarven er betegnet som et skade dyr, men vi må huske på at den udvikler sig til en smuk sommerfugl, som absolut er en del af vore biodiversitet, og som også har ret til at være her. Det er vigtigt at vi husker det.

Kålsommerfuglen har gennem årerne fået færre og færre steder at lægge sine æg, grundet de få steder der efterhånden er udlagt til engareal. Derfor har den for alvor slået sig ned i vore haver. Ikke at den ikke forgangne tider ikke har voldt problemer, for det har den.

Jeg har måtte søge i gamle skrifter og har besøgt frilandsmuseet i Sogenfri for at finde ud af, hvad man gjorde førhen, når man skulle bekæmpe/modvirke skadedyr i haven. Gennem mine studier fandt jeg frem til, at man ret simpelt kunne forebygge insektangreb af sine afgrøder, ved at anvende simple metoder.

Man kan med stor fordel plante stærktduftende kryderurter eller lavendel omkring sine bed. Det gør at mange insekter holder sig væk, da de ikke kan lide den stærke duft som kryderurter og lavendelplanter afgiver. Den metode har vi nu afprøvet og kan varmt anbefales. Det lykkedes os nemlig at holde liv i vore hvidkål

Mange steder på nettet kommer de med den løsning af bruge dug eller net, men da det er et plastikprodukt, så det kan vi ikke anbefale at bruge. Dog ved jeg at mange har med fordel løst problemet på den måde. Dog skal man sørge for at lægge dugen før sommerfuglen lægger sine æg, ellers har man problemet når larven kommer ud.

Afgrøder i haven i år

I år har vi mere kål af forskellige arter, så vi må derfor udvide vore antal af lavendelplanter. I den forbindelse har vi fået brugsen i Fuglebjerg til at tage 45 planter hjem til os.

Vi har valgt disse afgrøder i haven i år:

Kartofler (sava og asparges), selleri, gulerødder, røde og hvide løg, sukkerærter, gule ærter, bønner, rødbeder, hvidkål, rødkål, kålrabi, blomkål, porre,

Af frugt og bær har vi jordbær, ribs (røde og hvide), solbær hindbær, stikkelsbær

Æbler (sorter så vi har friske æbler hele året), pære, blommer og kirsebær.

 

vort smukke kastanietræ

Vi håber begge dette indlæg gør at I har mod på at forsøge jer med kål i køkkenhaven, Der er nemlig hjælp at hente ved at plante kryderurter eller lavendel omkring bedene. Husk at de mennesker som har levet for mere end 100 år siden har meget at lærer os om det at dyrke haver.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere