Rosen-sukker-boller

af apr 9, 2021Fremhævede indlæg, Madopskrifter2 Kommentarer

Der er da ikke en bedre måde at bruge lige præcis årsdagen for Danmarks besættelse på end at bage. Derfor skal I da, som lovet, have denne opskrift.

Det er da vidst kun på Egegaarden man kan spise “Rosen-sukker-boller” – ja altså ind til videre, for hvordan laver man dog det der rosensukker? eller hvor kan man købe det?

Ser I det er egentlig vore datter, Katrine, der laver det her lækre sukker, og hun vil gerne dele sin opskrift med andre. Så som læser af denne blog, får du opskriften på rosensukker

 

Rosensukker kan du selv lave på den her måde:

Tage en masse velduftende rosenblade og fyld en kop (tryk dem sammen. Hybenrosen kan varmt anbefales, den giver en rigtig god smag.

Hæld 2 kopper sukker ved og giv det en tur med stavblenderen til det er en våd sukkermasse.

På varme dage kan De udmærket tørre sukkermassen ude i solen, men De kan også med fordel tørre det i et ovnen på Deres brændekomfur eller i Deres gasovn eller såfremt De er så heldig at have en elektrisk ovn. Det tørres med svag varme (30-40 grader). Når sukkermassen er tørt kan De beslutte dem for am De vil laver knalder eller om De vil hakke det helt til strøsukker.

Rosensukkeret kan også købes i vore lille gårdbutik i højsæsonen for roser.

Og så er der bollerne:

50 gr. gær

4 store håndfulde groft mel

hvedemel

100 gr. smør

4 æg

lille håndfuld salt

3 dl sødmælk (om du har mulighed for det så helst direkte fra patten)

1 spsk. rosensukker

Arbejdsgang:

Tag æggen frem og stil dem på køkkenbordet til de har stuetemp.

Smuldre gæren i en bageskål og tilsæt rtosensukker, salt og æg.

Nu luner De mælken hvori De har kommet smøret. Når det er håndlunt kommes det i bageskålen. De rører nu ganske sagte rundt og lad nu det hele hvile i 20 minutter.

Når det har hvilet tilsætter De nu det grove mel og begynder at ælte med hænderne 8eller i røremaskine, hvis De har en sådan.

Tilsæt gradvist hvedemel til dejen er “Mættet” og ikke klistre.

Sæt dejen til hævning et lunt sted i 30 minutter.

Nu deler De dejen i 2 og tril begge halvdele til lange pølser. De kan nu skære pølserne i skiver på ca. 2 cm. tykkelse, og påbegynd nu at trille til boller.

Sæt bollerne på en bageplade og lad dem hæve i ca. 20 minutter.

Nu bages bollerne ved 175 grader (ikke varmluft) i 15 minutter (dog bør De holde øje med dem undervejs, da ovne er ret forskellige). Har De brændekomfur skal der være fyret godt op og nå bollerne sættes ind i ovnen, skruer De ned for spjældet og kom kun et mellestort stykke brænde på. Se nu til at der er lukket op for undervarmen.

Under bagningen vil der brede sig en duft blanding af sommer og en engelsk rosenhave.

Da rosensukker sagtens kan gemmes til vinterhalvåret, kan De bage bollerne en vinterdag, så kan De med fordel læne Dem tilbage, og drømme om sommerens sødme og varme.

Tip: Det er en stor fordel at anvende et bagestykke til at lægge over bageskålen i de perioder dejen hviler. Derved forhindre De skidt, snavs og støv i at lande i maden.

Vi her på Egegaarden ønsker Dem en rigtig dejlig dag.

OBS: Husk De kan, ganske uden forpligtigelse, tilmelde Dem vore mailliste, så får De, som nogle af de første, besked når vore koge og livstilsbog udkommer. Tilmeldingen kan ske på forsiden af bloggen.

 

2 Kommentarer

 1. Leila Brandt Henriksen

  Dejlig opskrift -På Rosrnsukker bollerne – opskriften er nem ‘at gå til’ det er altid sjovt at prøve noget nyt- her tænker jeg på rosen sukkeret , som jeg fik fra Egegården- glæder mig til selv at kunne lave det , til sommer🌸🌸🌸 Mh hilsner Leila🌸

  Svar
  • Husmoderen

   Kære Leila
   Mange tak for din dejlige kommentar.
   Håber at Bollerne smagte dejligt 🙂
   De bedste Hilsner
   Husmoderen

   Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere