Egnsdragt fra Nordfalster

af apr 6, 2021Egnsdragt, Fremhævede indlæg0 Kommentarer

Nordfalstersdragt. Læg mærke til det lille stykke på armen man kan se af den strikket nattrøje

Vi på Egegaarden har virkelig fundet en lille niche som mange er glade for, og det er vævningen. Husbonde sætter væve op, og husmoderen væver på livet løs. Lige på nuværende tidspunkt er det viskestykker vi arbejder i, fordi der er så mange der har bestilt hjemmevævet viskestykker. Der er kort sagt mange der har set hvor lækker en kvalitet de er, og det varmer virkelig vore hjerter at så mange vil købe kvalitet, og på den måde være med til at passe godt på vore natur.

Ribkanten. Strikket i drejet ret og vrang

Vi har i mange år talt om at få vore egne egnsdragter, og efter jeg er begyndt at væve, er det som om den drøm er kommet så tæt på at blive en realitet. Det er det fordi jeg nu er kommet så godt i gang med vævningen, at jeg har mod på at gå  i gang med at væve stofferne selv. Jeg har i den forbindelse lavet et samarbejde med Lolland-falsters museum for at se på gamle egnsdragter. Jeg skal nemlig finde et væve mønster så jeg kan væve min egen Nordfalster dragt.

Jeg er egentlig allerede lidt i gang for jeg er så små ved at strikke min nattrøje (stjernetrøje), som er en del af beklædningen. Det i sig selv er et større projekt, fordi den er strikket på pinde nr. 1,5, og så er den ganget op i mønstret fordi vi jo ikke er så små som de var dengang. Nattrøjen er endvidere slået op med tvebinding. Det vil sige at den nærmest er strikket op (se videoer på youtube). Min nattrøjes oprindelige mønster er fra Nr. Kirkeby på Nordfalster. Nr. Kirkeby ligger ca. 3 kilometer fra hvor jeg er opvokset.

 

På billederne ovenfor ses de smukke mønstre der skal strikkes ind i trøjen. Nattrøjer er ret korte fordi nederdelen og forklædet kommer til at sidde ret langt oppe i taljen. Nattrøjen er strikket i ren uld, som oprindeligt var farvet efter strikningen, og det kan jeg sagtens forstå nu, hvor jeg selv er i gang- det er nemlig svært at se til den mørke farve, og derfor må jeg strikke på den ved højlys dag.

Projekt egnsdragt kan jeg ikke selv gå i gang med, jeg må have hjælp til det sy/-og vævetekniske. Det får jeg af min mor, Bodil Jensen, som er fantastisk til at sy i hånden. Vævedelen har Gitte Nordstrøm fra Møns vævehus, lovet at hjælpe mig med. Kniplingerne har, Christina Vedel, lovet af tage sig af, så det bliver et spændende projekt jeg glæder mig meget til.

Når jeg er færdig med min dragt skal jeg lave en til husbonden. Den skal være fra Næstvedegnen.

Du vil kunne følge med i processen her, og i medierne. Der er nemlig mange medier der har meldt sig under fanerne, når vi går i gang med arbejdet.

Dragterne skal vi bruge når vi skal til større festlige arrangementer.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere