Husmoderen er kommet i besiddelse af de gamle blade som hed “Flittige hænder”. De blade jeg har fundet er fra en tid jeg, som finder mest interessant, nemlig 1920- 1950. Det er virkelig sjov læsning, ja faktisk er det sådan, at jeg sidder og små ler når jeg læser i bladene. Der er ting som kan bruges i ni, i 2021, men der er så absolut også ting som man må sige kun har et historisk aspekt. Men lærerigt det er det.
En artikel jeg faldt over (blad fra 1942) og som egentlig er ganske morsom, men ikke særligt anvendeligt i dag var “Husmoderens Huskeseddel” for Marts måned. Jeg har herunder taget lidt fra artiklen og krydret det med vor tids viden og anvendelighed.
uldtøjet:
skal nu efterses og renses og pakkes væk, på en forsvarlig måde. Det er bedst hvis det er absolut rent, og efterset for eventuelle møl. Hvis tøjet er mølfrit hengemmes det bedst ved at rulle det ind i avispapir og lægges i en mørk papirsæk eller kasse.
Såfremt tøjet er mølædt, bør man reparere mølhulleren og derefter kan man i dag lægge tøjet i fryseren.
Førhen købte man kemiske mølmidler så so Kvillayabark. Dette produkt var dog svært at få fat i under krigen, men så var der andre erstatningsprodukter.
Gule ærter:
Gule ærter, er noget vi her på gården skal dyrke for første gang i år. Der er ikke mange der dyrke gule ærter længere, og derfor kræver det at vi selv gør et opsøgende arbejde om hvordan de skal behandles, men først og fremmest skal vi finde et sted vi kan købe såsæden.
De danske gule ærter har ikke fået så meget sol, og derfor bør man lægge dem i blød i minimum 48 timer inden de skal koges. De er sten hårde og er svære at få møre, hvis ikke de har ligget tilstrækkelig i længe i vand.
Ærterne kan også males i kødhakkeren og sigtes i en si. Derved er det hurtigere at koge til gule ærter.
afkalkning af kedelen:
Ja afkalkning af kedlen var åbenbart noget der hørte den første forårsmåned til førhen. I dag er det noget de fleste gør jævnligt, og så er det ikke kedlen fra brændekomfuret. Nej det er nu nok mere afkalkning af el kedlen og kaffemaskinen- hvis man da har disse maskiner.
Hvad enten det er det ene eller det andet vi har i vore køkkener, så bør man afkalke, når det trænger. Det kræver nemlig mere energi at koge vandet, hvis der sidder for meget kalk på siderne, og energi koster penge. I1942 var det gassen eller brændet man skulle spare på.
frosne kartofler:
Såfremt kartoflerne har fået lidt frost, kan de ofte redes ved at tilsætte lidt eddike i kogevandet. Det råd kan da sagtens anvendes i dag også- i hver tilfald her på gården.
0 kommentarer