Æblevogn, en familiehistorie

af dec 19, 2023Familieliv, Fremhævede indlæg0 Kommentarer

For noget tid siden kom der en kunde ind i vores lille gårdbutik, hun hed Birthe. Vi faldt i snak som jeg ofte gør med vores kunder. Samtalen faldt på gamle ting. Efter at jeg havde fortalt om vores gøren og laden her på gården, herunder om det at plukke æbler og hengemme, kom Birthe i tanke om at hun havde en gammel æblevogn som havde været i hendes families eje i mange år. Hun fortalte så hjertevarmt om de mange oplevelser de havde haft i gennem tiderne  på hende bedsteforældres frugtplantage. Fortællingen munde ud i at hun havde haft tanke om hvorvidt den gamle æblevogn skulle videre til en nyt hjem, men hun var ikke helt klar til at give afkald på den endnu.

Æblevognen flytter ind

Efter nogen tid tog Birthe atter kontakt til os, for at høre om den gamle vogn måtte bo hos os. Hun syntes at efter jeg havde fortalt om de mange timer vi bruger i haven hver sommer, og om hvordan vi passede på vores gamle ting, så kunne det ikke være anderledes end at den skulle bo hos os. Det var selvfølgelig hvis vi altså ville have den.

Med sådan en historie og baggrund ville vi ikke sige nej. Nu står den fint og tørt i laden og skal tages frem når det bliver forår. Når det atter er tid til at være i haven igen.

Birthe fortæller

Bærholm, er en frugtplantage som på Fyn, blev købt i fællesskab af mine olde- og bedsteforældre i 1941. Mine bedsteforældre drev frugtplantagen frem til min bedstefars død i 1972. Derefter tog min morbror over, mens min bedstemor flyttede ind i den ende af stuehuset, hvor mine oldeforældre tidligere boede.

På billederne ses min bedstemor med tørklæde om hovedet, og hendes bror, Arne. De to andre er mig og min morbrors svigermor. Her er vi to om hver æblevogn, men normalt plukkede vi med en vogn hver. På vognen var der en kasse til 1. sortering, og en kasse til 2. sortering. 2.-sorteringsæblerne blev solgt til most. – Det var typisk et familie-projekt at få æblerne plukket, også selvom jeg boede på Sjælland.
Vognen, som I har fået, er ifølge min far med de originale hjul. Han har dog skiftet dæk og slange for en del år siden.
Min morbror nedlagde senere frugtplantagen og etablerede i stedet solbær. Bærholm er solgt nu, og jeg ved ikke, hvad der er på markerne.
Vi siger af hjertet tak til Birthe for den fine vogn og fortælling. Vi il passe godt på vognen og samtidig tænk på alle de sjove minder den gemmer på.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere