Der er noget uldent……

af sep 29, 2023Egnsdragt, Fremhævede indlæg, Strik, Syning, Vævning2 Kommentarer

Ha!, om ikke så længe forlader husmodren atter pladsen. Hun skal ud og holde foredrag om uld og dens anvendelighed. Der vil komme lidt historisk tilbageblik om uld og dens vigtighed for datidens befolkninger. Dernæst fortæller jeg om uldens anvendelse og vigtighed for os på Egegaarden. Sidst men ikke mindst kommer jeg lidt ind på uld i fremtiden.

Hvordan man behandler uld

Der er mange der er lidt angste for at købe uldtøj, af den grund at de ikke ved hvordan det skal behandles ved vask

Det er egentlig ret simpelt. Her lister jeg op hvordan man gør.

 

1.uld vaskes sjællendt. Uld har den egenskab at afvise smuds på grund af lanolinindholdet i fibrene. Meget af vores uld bliver kun vasket et eller 2 gange om året. Dog skal det siges, hvis det drejer sig om strømpebukser i uld eller mit uldne undertøj, så bliver det vasket oftere.

2. Når uld vaskes kan det gøre på flere måder. Det kan vaskes i håndlunkent vand tilsat uldsæbe med lanolin.

3. Ulden kan også vaskes ved at man gnider det i nyfalden sne en frostklar vinterdag. Børnene syntes det er sjovt at gnide uldsweatre rundt i sneen. Dog må der ikke komme jord på.

Uldsæbe

Når jeg vasker uld er det i vores egen sæbe, som jeg har lavet af et afkog af hestekastanjer, hortil jeg har tilført lanolin.

Det er en mild sæbe som er skånsom for både ulden og for naturen.

Sæben kan man salv lave

Uld sæbe

1 stor håndfuld kastanjer

1½ liter vand

2 tsk. lanolin

kog kastanjerne i vandet til de er god kogte. Tag gryden af blusset og tilsæt lanolinen. Lad sæben trække til dagen efter. Giv det et opkog påny og hæld sæben på en rengjort flaske.

opbevar sæben på køl. Sæben kan hold 3-4 uger.

Hvad kan man bruge uld til

Af uld kan man lave garn, og af garn kan man strikke. Det ved jo da de fleste. Dog er der mange der ikke kender til den strikkemetode der hedder dogme strik. Det er ret fornyelig jeg blev præsenteret for den metode af en af vores kunder i vores lille gårdbutik.

Dogmestrik går ud på at man strikker direkte af hammen. Hammen er den uld som er klippet af fåret i hel tilstand. Det vil sige at når man lægger hammen ud på gulvet er den samlet som var det et flat får der lå under.

På internettet kan man finde mange videoer om dogme strik, og man kan se hvad der er strikket. Det er nogle utroligt smukke ting der kan komme ud af det.

Selv har jeg kun forsøgt mig i det spæde endnu.

Hvad mange ikke ved er at man kan filte af ulden. Men kan lave vanter, sutsko, jakker, halstørklæder, skåle, hatte og sikkert meget mere som jeg ikke lige kan komme i tanke om.

Når man filter af uld kræver det lidt viden, men om det må jeg skrive om en anden gang.

Den filtet uld er både vind og vandtæt. Vikingerne brugte den filtet uld til sejl på deres skibe. Siden hen blev sejlene vævet af uld. Det vil sige at de først lavede garn for derefter at væve sejlene. Sejlene skulle ære tætte og derfor måtte islettet slåes hårdt i. Islet er den tråd man har på skytten og som man skyder ind i de tåde som sidder på væven.

 

2 Kommentarer

 1. Marianne

  Endelig opskrift på lanolinsæbe og kastanier, det har jeg ventet på længe. Jeg havde kastanier stående i vand på glas, men kan ikke få det til at blive til sæbe. Nu prøver jeg igen, med denne opskrift . Tak

  Svar
  • Husmoderen

   Kære Marianne
   Håber du får det til.
   Det er ret simpelt, men det du må huske på er at sæben ikke holder så længe. Den skal laves i små portioner.
   Samle kastanjerne nu, del dem i halve eller kvarte alt efter hvor store de er.
   Herefter kan du tørre dem så du har vinteren over.

   Har du lanolin, ellers har jeg i vores lille gårdbutik.

   De bedste efterårshilsner
   Husmoderen, Berit

   Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere