Drøj på kødet- spis 2 retter

af nov 11, 2022Fremhævede indlæg0 Kommentarer

rødgrød som hos farmor og farfar

Under vores opvækst var kød meget dyrt og mange måtte drøje på den dyre spise. Det gjorde man i mange hjem på den måde at man fik 2 retter.

I husbondens barndomshjem drøjede de på kødet ved at spise en solid forret. Forretten bestod ofte af en portion ymer spiste de altid en forret for at drøje på kødet. Ymeren tog den værste sult og trange til kød var derfor ikke så stor.

I mit barndomshjem var der dog kun én ret, men kødet var nøje afmålt per mand. Var vi mere sultne efter 2 frikadeller måtte vi tage lidt ekstra kartofler og grøntsager.

Hos min farmor og farfar, hvor jeg tit var, fik man 2 retter. Der var en forret og en efterret. Det vidste man og derfor spiste vi os ikke mætte i forretten. Efterretten bestod altid af en eller anden form for frugtgrød. Derpå fik vi fløde…. det var såååå lækkert.

På Egegaarden får vi ofte en portion forret eller efterret. Det gør at vi drøjer på kødet som ingen af os har godt af at få for meget af.

Ideer til forret

Det kan være en god idé at sammesætte sin menu således at det passer til hinanden. Det skal forståe på den måde at man eksempelvis kan koge en høne og pille kødet fra til høns i asparges. Høns i asparges kan sagtens servers med kartofler.

Fonden fra kogningen kan man lave en dejlig grøntsags suppe af og spise til forret med et groft brød til.

Idé nummer to kan være at man har lidt havregrød til overs fra morgenmaden. kom et æg i og lidt mælk og mel. Rør det godt sammen og steg det på panden præcis som hvis det var klatkager. Server havregrødskagerne med lidt cremefraishe.

Idé nummer tre er at man kan servere en portion øllebrød med lidt fløde på til forret. Det er en god idé hvis man har lidt rugbrød uden kerner som er blevet lidt tørt.

Øllebrød

4 skiver brød

1 mørk hvidtøl

2 dl. vand.

 

 

Arbejdsgang:

om morgen sættes brødet til opblødning i øllen og vandet.

Inden serveringen koges grøden op. Der kan om man finder det nødvendigt tilsætte lidt ekstra vand.

Server grøden med lidt fløde.

Et lille tip

Inden hovedretten serveres hold da en lille pause. Det giver maven og hjerne  ro til at finde ud af hvormeget der er plads til af hovedret.

Følges disse råd får man brugt det mad man har stående, og måske om man trænger, kan man tabe sig lidt.

 

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere