Vamtvandsbeholdere, tøjvask og bacilleforskrækkelse

af okt 13, 2022Fremhævede indlæg2 Kommentarer

Ud af overskriften kan man vel sige som Fede i Matador “Tak skal du ha´. Det var en ordentlig mundfuld.”

Sagen er den at jeg her forleden dag skrev et kort indlæg på facebook om hvordan vi spare for at få det hele til at løbe rundt.

Indlægget handlede om hvordan vi med ganske få ændringer kan nedbringe vores strømforbrug. Herunder at vi slukker for vores varmtvandsbeholder.

Husmoderen kom på skolebænken

Hold nu op, jeg skal da ellers lige love for at på kort tid havde håret helt tilbagestrøget og at jeg blev  belært om hvor farligt det er at slukke for sin varmtvandsbeholder. Det ville give bakterierne optimale vilkår, og at beholderen skal bruge en masse ernergi på at varme vandet op igen. Det sidste er nu også rigtig nok – især hvis man har en beholder på 120 liter eller mere.

I kommetarene var så fine statsejet virksomheder som statens serumsinstut og mange andre fornemme gæster. Så jo vi er vel noget her på gården. Dog har jeg ikke altid den største fidus til statsejet virksomheder, da de ofte ikke har heeelt rent mel i posen. Nå men lad det nu ligge.

Det andet var at der ikke var noget nyt i vores måde at spare på.- Dertil kan jeg sige “DU GODESTE NEJ”. Vi her på gården er ikke nogen ole opfinder. Vi gør alt for at leve et simpelt, minimalistisk og gammeldags liv. Så endelig ikke noget med at “vækste” her på gården- det lader vi de andre om- vi har “vækstet” så rigeligt

Reaktionerne

Men reaktionerne fik mig nu til at tænke på at det jo i bund og grund handler om at mange ikke ved eller rettere forstår vores måde at leve på. Jeg indså at sagen måtte gribes anderledes an, så derfor tillad mig at forklare.

Vand og bakterier

Vand er en bakteriebombe- især hvis temperaturen er omkring de 50-60 grader. Dog kan nogle bakterier have det godt og rart ved lavere temperature.

De flerest normale mennesker (ikke os på egegaarden) har varmtvands beholdere der ligger med en konstant temperatur på omkrind de 60 grader, hvilket vil sige at der er rigtig mange bakterier i sådan en beholder og dermed også i vandet. Det er med andre ord ikke tilrådeligt at drikke badevandet. Men inden man nu kører helt op så har vi igennem mange år overlevet og det derfor skal vi ikke begynder at være bange for vores badevand og varmtvandbeholdere.

Men HVIS vi skal vores badevandsbaciller til livs bør man skrue sin badevandstemperatur op til 100 grader. Det er nemlig kogepunktet for vand og det er omkring den temperatur langt de fleste baciller er døde.

Men lad nu for guds og alle andres skyld vær med at få en bacilleforskrækkelse som Maude Varnes. Det er IKKE farligt at have en badevands temp på 60 grader. Man bør bare ikke drikke flere liter af vandet- hvilket jeg har svært ved at tro der er nogen der gør.

Nu til vores varmtvandsbeholder

Efter indlægget på facebook, hvor mange kørte helt op over det at slukke for sin beholder, kom jeg i tanke om at fejlen jo var min. Fejlen var at jeg ikke havde tænkt over at mange jo har vildt store varmtvandsbeholdere, og der derfor vil være meget vand der skal varmes op hvergang man tænder den. For så er det korrekt at det ikke kan svare sig. Men den med bacillerne hopper jeg altså ikke på.

Ser I for os kan det sagtens svare sig at slukke, fordi

 1. vores varmtvands beholder er ikke større end 30 liter
 2. den hænger et meget koldt sted
 3. vi bader ikke mere end 1 gang i ugen, og derved er vandet blevet forkoldt til at baciller kan overleve.

Vi vender altså lige tilbage til bacillerne

Der er mange af jer der har vaskemaskiner, ikke?

Nu da vi alle lige er blevet belært om hvor becillebefingt vand på 50-60 grader er, og jeg med næsten hundre procent sikkerhed kan sige at langt de fleste af jer vasker jeres karklude, viskestykker og undertøj ved 60 grader, fordi det er for dyrt at vaske det ved 90 grader (husk vand koger ved 100 grader). Jamen herreste gud – det er da da ingen der har tænkt på vel? så bliv endelig ved med det.

Mange ved sikkert godt at vi ingen vaskemaskine har- vi vasker i en gruekedel.

Vores kogetøj bliver kogt der er ikke noget med 60 eller 90 grader. Nej det bliver kogt, og tænk det bliver langt mere rent end det gør i en maskine. Det ved jeg for det var i sommers vores maskine dødede.

Forleden var vi ude og holde foredrag. En af tilhørene spurgte om ikke vores tøj blev renere? svaret kender I jo. Men tænk der er andre der ved det og måske kan huske det fra forgangne tider.

Jo jo det kan godt være at vi her på Egegaarden ikke har den hurtigste knallert på molen, men helt tosset er vi nu heller ikke.

Konklussion

Lad gerne din varmtvandsbeholder stå tændt. Det kan nok ikke svare sig for mange at slukke i disse tider.

 

Men vær kritiske når man taler om baciller og andet snavs. For så er der mange der vasker deres tøj i rene bakteriebomber.

Kort sagt brug den sunde fornuft- så kommer man længst, og husk at få konteksten med inden man danner sig en meing om ting.

Vi har levet sådan her længe og vi lever stadig- det er helt vildt ikke 😉

2 Kommentarer

 1. Lau Willers

  Ja jeg har osse en beholder på 30 liter og bor i Tornemark, jeg lever altså osse, dog vasker keg stadig håndklæder og viskestykker på 90 grader,

  Svar
  • Husmoderen

   Kære Lau
   Tak for dit input, det er altid rart med et skriv ude fra den virkelige verden.

   Jamen er det ikke mageløst at vi overlever:)

   Vi har ingen vaskemaskine og koger vores viskestykker, håndklæder, vaske-og/karklude og undertøj på en gruekedel.

   God dag til dig, og skriv gerne igen.
   De bedste hilsner
   Berit

   Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere