Nu er der æbler alle vegne. Mange får desværre lov til at ligge og rådne, for vi regner dem ikke for noget i dag. Men det vil jeg geren være med til at lave om på. Jeg det har jeg egentlig forsøgt at gøre i mange år. Det syntes først til at der sker noget derude nu.

Jeg kan blive frygtelig ked af det når jeg ser at mange æbler – ja i det hele taget frugt og bær bare får lov at ligge og rådne på jorden- det er jo mad- mad som vi skal spise i løbet af vinteren.

Det er utroligt hvor meget vi egentlig er blevet forkælet med at vi bare kan hente det vi skal bruge i supermarkedet, mens den gode danske sunde frugt ligger lige ude for vores dør og rådner.

Næsten alle æbler og frugt kan bruges

Mange mennesker har en have hvor der er nogle gamle æbletræer som ikke er blevet passet. De træer har vokset sig store, så store at det næsten er umuligt at plukke frugterne. Der sker det at æblerne falder ned og såselv om de ikke er modne. De æbler betragter vi som værende irriterende og som ofte er de til stor gene for os.

De æbler som bare ligger på jorden som nedfaldsæbler, er der mange som tror at man ikke kan anvende. De æbler er fuldt ud lige så gode som andre æbler. Den eneste forskel på dem og æbler som ikke er blevet stødt er at de helst skal bruges hurtigt.

Hvis nedfaldsæblerne ikke er modne så er de yderst velegnet til at lave æblegelé af. Æblegelé smager dejligt som tilbehør til vinterens tunge retter.

Det er utroligt nemt at lave æblegelé, og det kan næsten ikke gå galt. Jeg kan ikke mindes at min gelé ikke er blevet stiv.

Lige nu er der mange nedfaldsæbler som bare får lov til at ligge og rådne. Mit råd er saml dem op og brug dem. De er ikke dårligere end de æbler der ligger på hylden i supermarkedet. De kommer fra et æbletræ præcis som andre æbler.

Æblegelé når det er bedst

Når du skal lave æblegelé skal du anvende umodne æbler, da de indeholder mest pektin. Pektin er det stivelsesstof som får geleen til at stivne. Derfor skal man ej heller bruge smiddel til at fremstille æblegelé.

Man kan med lethed se om et æble er umodent eller ej ved at skær det over og se om kernerne er brune eller hvide. Er de hvid er æblet ikke modent og kan bruges til æblegelé. Brune kerne er altså lig med at æblet er modent.

Du skal bruge følgende:

umodne æbler (mængden er ligegyldigt)

vand til de dækker halvt oppe i gryden

Skyld og skær æblerne i mindre stykker . Skær kun det dårlige fra lad kernehuset sidde.

 

Kom de klargjorte æbler i en gryde og tilsæt vand heller for lidt end for meget. Man kan altid tilsætte mere vand om mosen bliver for “tør”. Jeg kommer gerne vand ved så æblerne er dækket halvt oppe i gryden.

Kog nu æbler til mos. Rør af og til i æblemassen og tilse om der er vand nok.

Når æblerne er kogt ud, hældes de op i en saftpose. Da min saftpose ikke er stor nok gør jeg det på den måde som ses på billedet nedenfor.

Hvis man tager lidt af saften på en ske og stikker en finger i saften, så kan man mærke at den tykflyende. Det er pektinen.

Det jeg gør når æblemassen er kølet af er at vride resten afsaften ud. Sådan får jeg de hele med.

Æblemassen kommer nu til hønsene som spiser det i løbet af nul komma dut. Som tak får vi æg.

mål saften af og tilsæt 1 kg. sukker pr. liter saft. Er der 1,5 liter saft er det altså 1,5 kg. sukker.

Nå saft og sukker er kogt godt ind, kommes geleen på rengjorte glas og lukkes med et tætsluttende låg.

 

 

 

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere