Madvaner-junkfood kontra hjemmelavet

af jul 22, 2022Fremhævede indlæg, Have0 Kommentarer

Puha jeg kom i min forvirring til at se. Et af indslagene handlede om en undersøgelse fødevarestyrelsen havde lavet om danskernes madvaner. Jeg blev mildt sagt rystet over resultatet. Hvis man ser på hvad det er der kommet på middagstallerknen i de små danske hjem, vil man finde væsentlig mere junkfood end en god sund og solid kost. Det syntes til at danskerne glemmer alt om sundhed og klima, når det drejer sig om mad.

Jeg undres i den grad over det resultat, fordi vi igennem længere tid har haft en økonomisk krise. Junk food er som bekendt væsentlig dyrere end den sunde kost. Det hænge, i min optik ikke, sammen med at der er krise og alle skriger på økonomisk hjælp fra det offentlige.

Undersøgelsen viste også at madlavning i hjemmet er væsentligt nedprioriteret, hvilket jo giver sig selv, hvis vi ynder at købe færdiglavet mad og junkfood.

Undersøgelsen viste også at man i højere og højere grad ikke anvender køkkenet. Ja i mange hjem står det ganske urørt. Det underbygger også meget godt resultatet af at der bliver købt meget mad udefra.

Vi på Egegaarden er dybt rystet

Vi er rystet over resultatet fordi vi mener at det ikke hænger sammen med at mange familier ikke kan få økonimien til at slå til. Det er ikke ualmindeligt at familier i Danmark søger om hjælp til både det ene og det andet. det er her filmen knækker for vores forstand. Hvordan kan man prioriteret at der i højeree grad skal være råd til junkfood, færdig lave mad end at man skal kunne betale sine faste udgifter? Ja det er for os ubegribeligt.

Vi er ikke på nogen måde hellige. Vi køber også junkfood i ny og næ, men det er yderst sjællendt. Det  hænder at vi køber os en pizza til aftensmad. Det er ikke fordi det ikke smager godt. Det er nu nærmer det at det er for dyrt og så er råvarerne ikke af de bedste. Vi er bedre vandt, fordi vi henter vores mad ude i haven eller i vores vinterforråd.

Sådan gør vi på Egegaarden

På Egegaarden prioritere vi den gode, sunde og nærende mad meget højt. Vi har simpelhen ikke råd til andet, hverken økonomisk eller sundhedsmæssigt. Usund mad giver jo som bekendt en øget risiko for livsstilssygdomme.

Vi dyrker selv vores grøntsager i køkkenhaven. Det giver os friske og sunde råvarer, samtidig med at vi får motion når vi arbejder i haven. Det er altså sundt for både krop og sjæl.

Kød spiser vi da også, men ikke så meget som en gennemsnits dansker gør.

Kødet får vi hovedsagelig fra vores egne høns og ænder. Det sker også at vi slagter et lam, en ged, en gris eller en kanin. kalvekød køber vi hos en lokal bonde. Vi har nogle venner som render på jagt. De vil hjertens gerne af med noget at det de skyder. Vi kan ad den vej være heldige at få lidt råvildt eller fasaner til fryseren. Fasanerne flår vi brystkødet af og resten må distribueres på forsvarligvis.

Ingrid Maries krydderurteboller

Brødet bager jeg selv af friskmalet korn. Det giver os de god næringstoffer fra kornet.

brombær fra haven

Det mel som kan købes i butikkerne i dag er udmagret for de gode og naturlige næringsstoffer. Hvorfor det er sådan ved jeg ikke.

 

 

Kort sagt så spiser vi god og solid mad som ikke koster os ret meget at skaffe. Vi spare mange penge ved ikke at skulle handle ret meget.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere