Sigtebrød er et skønt og lækkert brød. Det er fugtigt, svampet og blødt, og så smager det pragtfuldt.
Der er mange i vores familie der er vilde med det brød.
Her får du opskriften på det sigtebrød som har vundet vores hjerter.
7 dl. kærnemælk (tempereret)
50 gr. gær
500 gr. sigtemel
500 gr. sigtet ølandshvede
1 spsk. salt
2 spsk. honning
75 gr. blødt smør
Kom gæren i en bageskål og tilsæt den tempereret kærnemælk, honning, salt. Rør det rundt med en gaffel og lad det stå i 20 min på køkkenbordet.
Tilsæt herefter det bløde smør og melet Lidt ad gangen).
Ælt til det er en smidig blød masse.
Lad dejen hæve i skålen et lunt sted 1 time.
Ælt dejen igennem igen og form 2 lige store brød. Sæt brødene på en bageplade som er smurt grundigt (bruge ikke bagepapir, da det forurener vores natur).
Jeg har brugt mine træforme til mine brød
Lad dem hæve i 20 minutter og pensel dem med sammenpisket æg.
Medens brødene hæver tændes ovnen på 210 grader.
Når brødene er færdighævet sættes de i ovnen på midterste rille SKRU OVNEN NED PÅ 175 GRADER.
Bages i 30-35 minutter.
Hold godt øje med brødene under bagningen, så de ikke bliver for mørke.
Hvilken anden melsort end Ølandshvede kan man bruge. Det eksistere ikke i Canada?
Kære Nanna
Tak for din forespørgsel.
Du kan med også bruge durumhvede, men almindeligt hvede kan du også bruge. Smagen bliver dog ikke helt den samme, men dog bliver det et lækkert brød.
Det er vigtigt at du blander alle ingredienserne (DOG IKKE MEL), og lad det stå og arbejde på køkkenbordet i 20- 30 minutter. Derved vil du få det bedste resultat.
Håber du finder et god mel, og at dit brød bliver godt.
De bedste Husmoderhilsner
Berit
Hej igen
Jeg kunne ikke lige får din forespørgsel ud af hovedet, så derfor skriver jeg lige igen.
Du bør have lidt groft mel i dit sigtebrød. Kan du mon skaffe det?
Der er dog mest af det hvide almindelige mel i brødet.
Håber at du får det til at virke og at du får et godt brød ud af det. Ellers skriver du bare igen.
De bedste husmoderhilsner
Berit
Vi bliver rigtig glade når folk skriver til os.
De bedste Husmoderhilsner
Berit
Hej
Har lige prøvet sigtebrødene. Har en god surdej så den ville jeg ikke undvære. Tilsatte en portion, og nedjusterede gærmængden til ca 10 gram, tilsatte en dl kærnemælk mindre, og fulgte ellers din opskrift i hævetider o.l. Den færdige dej fik dog ca 15 min mere, da der ikke var så stor udvikling efter de 15 min.
Det blev til 2 velsmagende brød, men det ene flækkede totalt på langs. Nu ser jeg at dit også er flækket lidt på billedet.
Sker det typisk at dine sigtebrød flækker? Det er jo ellers dejligt med den gode skorpe.
Og har du en ide om hvad man kan gære for at forhindre det.
Jeg tænker evt længere efterhævning i formen, da det nok er den voldsomme hævning i ovnen der får det til at flække.
Venlige Hilsner
Ann-Sophie
Kære Ann-sophie
Beklager mit sene svar, og tusind tak for dit indlæg. Det er altid dejligt at hører fra jer læsere.
Jeg tror da at jeg vil prøve din opskrift på surdejen. Surdej er det bedste for vore fordøjelse, så ingen tvivl om at dit brød er sundere. En stor tak til dig, for at du vil give os dine erfaringer- det er jo sådan at vi lærer af hinanden. Ny viden er udviklende for os alle.:)
Det der med at brødene flækker og sprækker, er jeg kommet uden om ved at skære 2 lange snit på langs ad brødet inden det sættes til hævning, når det er kommet i formen eller lagt på pladen.
Det giver brødet plads til at hæve.
Så er det meget vigtigt – har jeg lært- ikke at lade brødet hæve alt for længe inden det sættes i ovnen. der sker åbenbart en proces, som går at skorpen kan slå fra.
Tror måske at du kan have lidt ret i at den voldsomme hævning kan være skyld i balladen, men prøv med en kortere hævetid inden du sætter brødet i ovnen. Det har jeg gjort og det blier nu fine brød.
Hejsa jeg har prøvet at lave jeres sigtebrød og det blev super godt 👍😀
Hej Grethe
Du har ingen anelse om hvor meget dine ord varmer.
Ja man bliver næsten helt afhængig af det brød.
Brødet bliver næsten som det vi husker fra vore barndom.
De bedste Husmoderhilsner
Berit