Julelys i bivoks

af nov 21, 2021Fremhævede indlæg, Husholdning2 Kommentarer

Julen nærmer sig med hastige skridt, og jeg har travlt med at støbe såvel juletræslys og almindelige lys. Der må jo være nok lys til den mørke tid vi nu går i møde.

Hvordan støber vi lys?

Jeg har de afklippet væger bundet fast i en gammel gardinring. Vægerne er afklippe i den længde jeg ønsker lysene i. Dog er der et lille tillæg på vægelængden som går fra til bindingen på gardinringen.

I vinterhalvåret er der som regel dagligt gang i brændekomfuret fra morgen til kvæld. Det er på det vi laver mad og får vore varme vand (vi har ikke varmt vand indlagt).

På brændekomfuret står en gryde med bivoks i som smelter ved varmen. Jeg kan så dyppe lys når jeg lige går forbi. Lysene bliver dyppet 3-4 gange, hvorefter de bliver hængt til tørre, for så igen, efter noget tid,  at dyppe dem 3-4 gange. Når lysene har den ønsket tykkelse, stoppes processen og lysene er færdige.

Bivokslys er godt for miljø og mennesker

Der er mange mennesker der ikke kan tåle stearinlys. De får vejrtrækningsproblemer og almen utilpashed. Denne tilstand fremkommer ikke ved brugen af bivokslys, så derfor kan det varmt anbefales at anvende bivokslys i stedet for stearin. Med andre ord, så skader bivoks ikke lungerne som stearin gør.

Bivokslys har også den egenskab at de brænder noget længere end andre lys. Det i sig selv gør jo at de er mere rentable at anvende.

Så summasumarum så får man et sundere miljø og noget mere for pengene ved at købe bivokslys i stedet for stearinlys.

 

2 Kommentarer

 1. Lise

  Må jeg spørge hvor du har bi-voksen fra? Er det noget du køber, eller er der overskud fra egne bier?

  Svar
  • Husmoderen

   Kære Lise

   Spørg endelig løs. Vi bliver rigtig glade når folk spørger os…. bare kom med det 🙂

   Vore voks henter vi lokalt hos en biavler.
   Vi bor ved Fuglebjerg på Sjælland.
   Vi får voksen i stor blokke, som vi hugger i mindre stykker og kommer det i en gryde lidt efter lidt.
   Jeg kan forsøge at skaffe dig lidt voks om du vil have det ?

   De bedste hilsner
   Husbonden og husmoderen.

   Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere