Renovation af brændekomfuret

af sep 26, 2021Fremhævede indlæg, Husholdning0 Kommentarer

 

Hver sommer går vi brændekomfuret nøje igennem, for revner og manglende pus. Det skal gøres for at vi får den optimale brændværdig af brændet. Renoveringen har naturligvis også den fordel, at det gavner såvel miljøet som os.

et kik fra ovnen og videre ind til de to bagerste kogeplader og videre ud i røgafgangsrøret.

På billederner ses det hvordan husbonden har har pudset op inde i komfuret. Han har simpelthen taget toppen af og har pudset de steder der var revner. De læse sten er blevet limet fast igen oog på den måde har vi egentlig fået os et sprit nyt komfur. Det være sig med mindst mulig spild i form af øget affald, plastik, eletriske komponenter, og sikkert meget mere.

billedet er taget fra ovnsiden, med et kik ind i brændkammeret. hullet er røgkanalen, som ka lukkes med et spjæld.

et kik ovenfra efter toppen er lagt på igen

bagerst ses brændkammeret

hullet til grukedlen

brændkammeret

Brændekomfuret efter renovationen

sådan ser det så ud når det står knivskarpt, og er som nyt. Vimmer- gårdhund ved nok godt hvor der er godt at være (se i baggrunden)

Huisbonden har selv muret komfuret op. Det var dog ikke helt uden skrubler, for det er ikke ligegyldigt hvordan røg kommer rundt i komfuret. Det skal passe med spjældene. Spjældene har den funktion at de kan lukke for dele af komfuret, hvis det ikke skal bruges.

Alle der har kunnet sætte et brændekomfur op er jo ikke til mere. Dog fandt vi en på Als som har knækket koden og derfra købte vi tegninger af ham.

Derudover er det vigtigt at man har sin skortensfejer med på råd på sidelinien, sådan at de nutidig love og regler bliver overholdt.

Vi er meget glade for vort komfur. Det sviner noget mindre en de nymodernet.

Brændekomfuret i fremtiden

Det her komfur er omkring 100 år gammelt og det eksistere endnu- der er ikke mange af de nye komfurer der er her om 100 år. Hvis vi passer på det har vi det resten af vort liv.

For man får ikke noget der er bedre at lave mad på, eller der er billigere i drift. Og tænk om strømmen går, så kan man stadig lave sig en kop kaffe, og lidt mad.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere