Det daglige brød til familien

af jul 19, 2020Familieliv, Madopskrifter0 Kommentarer

Trods det varme sommervejr og ferietid , må jeg som husmoder sørge for det daglige brød til familien. Derfor har jeg været i gang siden i går, med at klargøre rugbrødsdej, således at den er klar til anden hævning i dag.

Fra bogen Landbokvinden, rok og kærne- grovbrød og vadmel. har jeg fundet følgende:
“Surdejen er et stykke dej fra den sidste bagning. Den skulle stå frostfrit, og for at den ikke skulle blive for muggen, blev den overdrysset med salt, og meget ofte blev der trykket et kors i overfladen, hvori der kunne ligge salt. 
I gammel tid var der intet skel mellem det praktiske og det overnaturlige. Både kors og salt var nyttigt.”
……
” Såfremt surdejen var ødelagt kunne den ringeste gær fra brygningen bruges, eller man måtte gå til naboens for at spørge om lidt surdej.”
Bogen beretter i øvrigt også om hvor dyrt gær var. Derudover var det også besværligt at få fat på gæren- man skulle ofte til byen for at få det.
Ja det var dengang, og heldigvis er det ikke sådan længere. Mange ting er blevet lettere for os.
surdejs brød til hævning
Som det ses på billedet smøre jeg ofte mine forme med smør. Det gør at brødet slipper lige så fint når det er bagt.
(opskrift på brød kan findes ved at søge på “brød eller surdej” i søgefeltet på bloggens forside)
Det er meget forskelligt hvor længe det tager mig at bage rugbrød. Det kan tage 12-24 timer inden jeg har de færdige brød. Selvfølgelig arbejder jeg ikke konstant med brødene, men jeg kan ikke altid beregne hvor længe hævningen tager.
Det har noget at gøre med rumtemperatur, kornets kvalitet, temperatur på vand/øl/ oliens og faktisk også mit humør (det lyder fjollet, men det er bare sådan det er).
De brød jeg her har gang i, ved jeg ikke hvornår de skal sættes i ovnen. De skal bages når de har hævet nok.
I dag er luftfugtigheden høj og det er varmt- det har som før skrevet indflydelse på brødets hævning og beskaffenhed.
Da jeg havde meget kærnemælk stående kom jeg i det her brød en god slat i. 
Det er ofte sådan med mig at jeg bruger det jeg nu har, og kan jeg se at der er noget der skal bruges inden det bliver for gammelt, så kommer jeg det i dejen.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere