Sæbesydning på Egegaarden

af apr 22, 2019Husholdning9 Kommentarer

Før påske blev der sydet sæbe på Egegaarden, og min søster var kommet for at hjælpe mig med det. Hun har nemlig gjort det mange gange før.

For at du kan komme i gang med sæbesydningen der hjemme får du her opskriften.
Inden du går i gang. 
Brug metalredskaber 
en stavblender
gryde i metal
køkkenvægt der måler præcis
et tomt skyllet mælkekarton
Først laver du lud af 63 gram kautisk soda og 150 ml. kaffe, the eller vand. Vi brugte kaffe. Det er væden der sætter farven på sæben.
Det er vigtigt at være meget forsigtig da der sker en stor varmeudvikling og sodaen afgiver en giftig damp. Derfor anbefaler jeg at du gør det udendørs. 
Det er tillige yderst ætsende.
Når luden er blandet og afkølet tilsættes 500 gr. olie (her har vi brugt rapsolie. Du kan også bruge olieven olie eller andet)
blend med en stavblender til massen bliver tyk og der trækkes spor efter blenderen (kagedej-tykkelse).
I den her sæbe tilsat vi 5 tsk. kaffegrums. blend godt og kom derefter blandingen i det tomme mælkekarton. 
Lad blandingen stå i 3-4 dage. Den er nu skærefast og kan med forsigtighed tages ud af mælkekartonet. brug beskyttelse da sæben stadig ætser.
Skær sæben i passende størrelser og læg den til “modning” i minimum 6 uger.
Min søster syntes den bliver bedst ved at modne i 12 uger inden brug. Men prøv dig frem.
Sæben med kaffegrums er god til have og oliehænder, da den sliber hænderne rene.
TIPS:
Du kan tilsætte duftolier i væden hvis du vil have en sæbe der dufter. 
Rosmarin modvirker udtørring af din hud.
Tak for hjælpen til min søster Bente Knutsen.
Læs mere om Bentes projekter på instagram, facebook og pinterest
under navnet “tempodotdk”.
Der er mange gode fif og inspirationer at hente.
God arbejdslyst

9 Kommentarer

 1. Mia

  Er det krystaliseret soda du/I bruger, eller det flydende?

  Svar
 2. Dana Watsham

  Kaustisk soda fås kun som krystaller. Det flydende 'afløbsrens' er der tilsætningsstoffer i.

  Svar
 3. Husmoder

  Hej med jer
  Tak for hjælpen Dana 🙂
  Ja Mia det er det krystaliseret der bruges.
  God dag til jer.
  De bedste Husmoderhilsner
  Berit

  Svar
 4. Mia

  Ok – jeg har en flaske flydende hvor der står at indholdet er kaustisk soda og vand – og intet andet 🙂 Køber krystaller i stedet for, så jeg er helt sikkert.

  Tak til begge to <3

  Svar
 5. Tina Villien

  Kautisk soda???? Er det ikke noget frygtelig giftigt stads?? Jeg mener det er jo ætsende. Er de sæber, der kommer ud af det, så ikke ret voldsomme mod huden? Jeg tænker især for mig og min ene datter som har meget følsom hud?? Synes rigtig rigtig godt om ideen om at forsøge at lave så mange ting selv, og leder selv efter gode muligheder, men blev bare overrasket over kautisk soda.
  Mvh Tina (Den bekymrede) 😊

  Svar
 6. Husmoder

  Kære Tina
  Tusind tak dit spørgsmål.
  Først af alt vil jeg sige, at hvis der er noget jeg ikke kan stå indenfor ligger jeg det ikke på min blog. Det ville være helt uforsvarligt af mig, da jeg har mange læsere verden over.
  Dernæst, jo kaustiske soda er meget giftigt. Derfor bør man også lave det udendørs. Men når det er sagt, er sæben den lækreste sæbe efter 6-12 uger (jeg anbefaler 12 uger). Så har sodaen "dampet af", og du kan uden problemer anvende den på din hud. Jeg selv jeg med meget sart hud kan anvende den, og endda med bedre resultat end de milde sæber man køber. Min mand og vores svigersøn er især glade for den sæbe med kaffegrums, da den sliber olie og have fingre rene på en nænsom måde.
  Det er vigtigt at sæben får lov til at stå. Den originale opskrift siger 6 uger men jeg anbefaler 12 uger.
  Håber du har mod på at prøve at lave din egen sæbe.
  Den ER god og billig at fremstille, og så opløses den ikke under brug. Den er fast.

  De bedste Husmoder hilsner
  Berit

  Svar
 7. Tina Villien

  Hej Berit. Tusind tak for dit svar. Selvfølgelig lægger du ikke noget på din blog,som du ikke kan stå inde for. Det burde jeg jo have vidst 😉. Tænkte ikke lige over det i farten. Men som en tidligere kollega sagde til mig: "Man kan jo ikke vide,hvad man ikke ved." Derfor min undren m.h.t. kautisk soda.
  Når vi nu er ved det med sæbe, bruger du så stadig vaskenødder til at fremstille opvaskemiddel, eller har du endnu en opskrift el.lign., som du vil dele med os trofaste følger? 😊 God weekend. Mvh Tina

  Svar
 8. Husmoder

  Kære Tina
  Det er så rart at vide at mine læsere er kritiske. Bliv endelig ved med det. Det glæder mig kun.
  Det er kun godt du spørger og undres, der kunne jo sidde andre derude og har det på samme måde som du, men som ikke spørger.
  Så bare spørg løs. Det hjælper os alle.

  Tak for det Tina

  De bedste Husmoderhilsner

  Berit

  Svar
 9. Husmoder

  Kære Tina
  Ved gennemlæsning kan jeg se at jeg i tidernes morgen ikke fik svaret helt på dine spørgsmål.
  Jo jeg bruger stadig vaskenødder kan du tro og det vil jeg blive ved med at gøre.

  Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere