Hjemmelavet sylte reducerer madspild

af okt 15, 2018Madopskrifter0 Kommentarer

Nu er tiden ved at nærme sig julen og jeg er så småt begyndt at forberede min fryser på den kommende slagtning af julegrisen.
Fra sidste slagtning havde jeg stadig et hoved og lidt andet godt liggende som skulle bruges.
Derfor har jeg allerede nu lavet julesylte af de hoveder, tæer og skanker der lå i fryseren, og I kan rannok (falstrinsk og betyder rigtig nok eller godt nok) tro at den er blevet god.

husmoderen i gang med slagtersaven.
Hovedet skal deles lidt mere så det kan være i gryden.

Når jeg laver sylte gør jeg følgende:

ingredienser:
Svinehoved, skank, tæer eller hvad De nu har der skal bruges, og som ikke kan bruges til meget andet end at koge til en fond.
laurbærblade
salt, peber
løg

Sav hoved i passende størrelse sådan at det passer i den gryde De skal anvende.
Tilsæt vand så det dækker grisen
Tilsæt de resterende ingredienser.
Derefter skal det koge til kødet falder fra hinanden.

Tag kødet op af den varme fond, og lad det køle af. Derefter pilles kød, hud og fedt fra knoglerne og skæres i bitte små stykker.
Læg stykkerne i glasbeholdere (kan købes i Biltema. Brug IKKE  folie, det sviner i naturen). Tryk kød/ fedt godt sammen.
I mens du skære kød,fedt og hud koger du fonden op igen ( her kan du reducere fedtindholdet i din sylte, men pas på den ikke bliver for mager, da det er fedtet der er med til at holde sammen på sylten).
Når fonden spilkoger hældes forsigtig lidt over det ituskåret kød, så det akkurat dækker.
Læg nogle af laurbærbladene over. De sætter smag og så ser det lidt pænt ud.

Den færdige sylte

 Reducering af madsild

Når vi slagter gris bruger vi alt på grisen, på nær blodet. Det er spil af mad ikke at gøre det, og så er det alt for dyrt også.
Nå man i medierne i dag taler om madspild, så drejer det sig ofte kun om den private husholdning og dagvarerbutikkerne. Men vi bør absolut også se på slagterrierne, og på den måde vi, i dag, slagter på.
De mennesker vi slagter sammen med vil ikke have tæet, hoved, skank, stegeben lever, hjerter, nyre, slag. Det får vi ganske gratis med i vores portion.
Det vil sige at deres kilopris bliver meget højere end vores. Derudover køber de måske finker, sylte mm hos slagteren eller i supermarked nå vi når jul. Derved bliver det endnu dyrer for dem. Ikke alene bliver deres kilopris højere ved slagtning, men de punger også gerne ud til ting de kunne have fået med ved slagtningen.
Kan De se regnestykket for Dem? Det håber jeg.
En anden vigtig ting er, når vi slagter får vi en gris som har gået på flæskestegskursus på en mark på Farø. Den har gået dér sammen med 2 andre kursister og har haft et dejligt griseliv.
Deres rektor, Allan Tjørnemark, er god ved dem og passer blondinerne så godt.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere