Stikkelsbær gelé, Stikkelsbær er et “glemt bær”

af jul 9, 2018Madopskrifter1 Kommentar

For mig er stikkels lig med sommer. Men det er som om at det lille dejlige bær er blevet glemt i det modernet køkken, og det er synd for stikkelsbær smager godt, er sundt, og så kan man få den skønneste grød og den dejligste gelé ud af bæret.
Det kan også bruges til syltetøj, ja mulighederne er mange. Det handler bare om at prøve sig frem.

I min kamp for at husmoderrollen skal blive anerkendt som er respekteret erhverv, vil jeg samtidig kæmpe for at få stikkelsbæret tilbage på danskernes madbord.

Vil I tænke jer, at stikkelsbæret smager så godt at der er nogle rådyr der har forkølet sig på vores planter, så jeg har måtte ud på søge og lånemarkedet for at finde stikkelsbær. Det har ikke været nemt for der er ikke mange der har dem i deres køkkenhaver længere. Men det lykkedes mig at finde nogen i nabolaget hos mine venner Steen og Henny, og så fandt jeg nogen på Møn.

Jo jeg kæmper en kamp for det lille “glemte” bær.

Her får du opskriften på Stikkelsbær gelé (opskriften har jeg fra Henny, som jeg formoder har den fra en kogebog af ældre dato):

1 kg. umodne stikkelsbær
5-6 dl vand
Sukker

bærene skylles grundig og nippes. Kog dem i vandet til de er godt kogt ud.
Hæld det hele i et klæde, eller geleringsklæde hvis du har det (et viskestykke i en si kan godt bruges i en snæver vending). Lad saften rende fra – lad det gerne stå 1 døgn.
Kog saften op igen og fjern urenheder med en hulske.
Tilsæt 1 kg. sukker pr. liter saft. og kog det godt igennem.
Hæld geleen på rengjorte sylteglas og luk godt til.
Sæt glassene et køligt sted, gerne i køleskab.

Stikkelsbærerne i kog

Tip: jeg kommer ikke atamon i saften, men jeg skyller glassene, låge og gummiringe grundigt med atamon. Det er nok til at holde mug væk.

Det var hvad jeg fik ud af ca. 1300 gr. bær

En stor tak til Henny og Steen Hansen fra Møllegaarden,  for de dejlige bær som I har plukket i jeres smukke gamle have. En have som er passet og plejet efter alle kunstens regler.

Det færdige resultat giver lidt lækkert tilbehør til vinterens middagsretter og desserter.

Husmoderen ønsker alle Bon appetit.

1 Kommentar

  1. Unknown

    Stikkelsbær er så godt ! Jeg kan lide at have dem løsfrosne. Så tager jeg dem, jeg skal bruge. De skal kun tø ganske lidt, før de køres igennem persillehakkeren. Så bruger jeg dem, hvor man ellers ville bruge citronsaft fx i rejecocktail. De er osse gode i smoothies. På samme måde tager jeg efter behov af de løsfrosne

    Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere