2019
Indlægget nedenfor er 3 år gammelt, men da tingene gentager sig år for år kan det sagtens bære at blive vist og læst igen.
Dog vil jeg i år lige vise jer hvordan den nylavet æblegelé af paradisæbler bliver.
2016
I år bugner frugttræerne så meget af frugt så mange grene knækker og må lade livet.
For at mindste skaden kan du allerede nu begynde så småt at tage du umodne æbler (og pære), og koge gele af dem.
Derved går de ikke til spilde. Vi skal huske at naturen er et stort spisekammer, og hvert år ligger der mange frugter og rådner på jorden. Det gør meget ondt på mig at se alt den gratis mad gå til spilde, så brug nu bare løs og få lagret fyldt op så du har til vinter. Du spare lidt penge og så er gele enormt lækkert på en ostemad eller på/i æblekagen. Geleen er også dejlig til et godt stykke kød.
umodne æbler |
ituskåret æbler med kærnehus og det hele |
Sådan gør du:
Pluk eller samle fra jorden, de umodne æbler (jeg går gerne efter de syrlige spiseæbler, men andre kan også bruges. Jeg syntes det er synd at bruge dem som bliver til dejlige søde spiseæbler).
skær dem i mindre stykker og kom dem i en gryde. (brug hele æblet med kærnehus og alt)
Hæld lidt vand ved og koge dem.
æblerne er ved at blive kogt til en tynd mos |
Bliver de meget “grødet” hældes lidt mere vand ved. Jo mere umodent æblet er jo mere vand. Begrundelsen herfor er at æblet indeholder mere pektin jo mere umodent det er. Pektin er et sukkerstof som er med til at gelere, derfor skal der mere vand ved hvis æblet er meget umodent.
Når de har kogt hældes massen i en si og lad væden rende fra “grøden” ned i en skål. Lad det gerne stå natten over.
Mål derefter væden op så du ved hvor meget der er.
Kom væden i en gryde og kog den op. Skum af for urenhedder.
Hæld 1 kg. sukker i til 1 liter væde og kog atter op.
kom geleen på rengjorte glas.
Det færdige resultat |
Der blev 2 liter æblesaft ud af æblerne fra spanden.
Mums vi glæder os til at prøvesmage.
0 kommentarer