Æblegele

af aug 1, 2016Madopskrifter0 Kommentarer

2019
Indlægget nedenfor er 3 år gammelt, men da tingene gentager sig år for år kan det sagtens bære at blive vist og læst igen.
Dog vil jeg i år lige vise jer hvordan den nylavet æblegelé af paradisæbler bliver.

Se den smukke farve som Paradisæblet giver.  
Naturen er forunderlig.
Æblegelé er ikke bare æblegelé.
Geleerne smager forskelligt alt efter det æble man bruger.
Tak for æblerne til Torben og Jerry,  fra nabogården.
Se opskriften herunder.

2016
I år bugner frugttræerne så meget af frugt så mange grene knækker og må lade livet.
For at mindste skaden kan du allerede nu begynde så småt at tage du umodne æbler (og pære), og koge gele af dem.
Derved går de ikke til spilde. Vi skal huske at naturen er et stort spisekammer, og hvert år ligger der mange frugter og rådner på jorden. Det gør meget ondt på mig at se alt den gratis mad gå til spilde, så brug nu bare løs og få lagret fyldt op så du har til vinter. Du spare lidt penge og så er gele enormt lækkert på en ostemad eller på/i æblekagen. Geleen er også dejlig til et godt stykke kød.

umodne æbler

ituskåret æbler med kærnehus og det hele

Sådan gør du:
Pluk eller samle fra jorden, de umodne æbler (jeg går gerne efter de syrlige spiseæbler, men andre kan også bruges. Jeg syntes det er synd at bruge dem som bliver til dejlige søde spiseæbler).
skær dem i mindre stykker og kom dem i en gryde. (brug hele æblet med kærnehus og alt)
Hæld lidt vand ved og koge dem.

æblerne er ved at blive kogt til en tynd mos

Bliver de meget “grødet” hældes lidt mere vand ved. Jo mere umodent æblet er jo mere vand. Begrundelsen herfor er at æblet indeholder mere pektin jo mere umodent det er. Pektin er et sukkerstof som er med til at gelere, derfor skal der mere vand ved hvis æblet er meget umodent.

Når de har kogt hældes massen i en si og lad væden rende fra “grøden” ned i en skål. Lad det gerne stå natten over.
Mål derefter væden op så du ved hvor meget der er.
Kom væden i en gryde og kog den op. Skum af for urenhedder.
Hæld 1 kg. sukker i til 1 liter væde og kog atter op.
kom geleen på rengjorte glas.

Det færdige resultat

Der blev 2 liter æblesaft ud af æblerne fra spanden.
Mums vi glæder os til at prøvesmage.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere