Fra jul til nytår.

af dec 30, 2014Årets gang0 Kommentarer

Puha så blev julen vel overstået, og endnu engang nåede jeg alt det jeg skulle. Der var dog tider hvor jeg havde min tvivl, men alt klappede som det skulle. Jeg tror ikke det havde gået så godt som det gjorde uden min mand og børns hjælp, derfor retter jeg en stor tak til dem.
MORALE: ingen husmoder kan klare alt selv, der må til tider trækkes på hjælp fra den øvrige familie. Jeg tror det hedder samarbejde.

Nu er det tid til at tænke på nytåret.
Nytårsaften skal vi, traditionen tro, holde hjemme. Nogen gange er vi os selv og andre gange er der gæster.
I år kommer min dejlige veninde og hendes kæreste på visit. Derudover kommer vores ældste datter, hendes veninde og vores ældste søn hjem og er sammen med “de modne”. Vi glæder os til at se dem alle sammen.
Vores nytårs menu er, som altid,  kold torskeanretning til forret. Nå vi har indtaget den kommer vi til den farseret lammekølle, godt fyldt med hvidløg og krydderurter, og til dessert skal vi have islagkage.
Til den farseret lammekølle skal vi have hjemmelavet bearnaise sovs, som min ældste søn er ekspert i at lave. Og tro nu ikke at han snyder ved at komme en “købe bearnaise essens” i, nej nej han har selv lavet essensen. Når man gerne vil bruge en hjemmelavet essens er det bedst at lave den senest dagen før man skal bruge den, for så har den nået at “trække” lidt.
Du får her vores opskrift på essensen:
2 dl. tør hvidvin
2 dl. estragon eddike
1 skalotteløg
5 peberkorn
4 stilke fransk estragon
3 stilke persillestilke

Fremgangsmåde
kog vinen op med eddike, fintsnittede løg, peberkorn, estragon, og persille. Lad blandingen koge ved svag varme i 20 min. og lad den herefter køle af. Sigt essensen og hæld den på en skoldet flaske.
opskriften har jeg fra en gammel opskrift bog fra min mands mormor.

bearnaise essenes

Det er altid en god idé at skolde glasset eller flasken, hvori essen skal være, inden brug. Så har du slået de fleste bakterier ihjel.
Hvis essensen står køligt og glasset er korrekt rengjort, kan den holde sig i ca. 3 mdr.
Som du ser så er det rimeligt nemt at lave essensen til bearnaise.

Med de år vil jeg afslutte dette indlæg (som også er det sidste for i år), og samtidig vil jeg ønske jer alle et godt nytår og på gensyn i 2015.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere