Rugbrød, rugbrød, rugbrød

af nov 25, 2014Madopskrifter4 Kommentarer

Jeg bagte i weekenden rugbrød af en opskrift fra Mayers Bageri. Jeg fik 2 store brød ud af det, og de blev så gode at jeg endnu engang må på den.
Jeg startede en ny surdej op i lørdags og den var klar til anvendelse i dag, så noget af dagen er gået med at sætte kerne og frø i blød. Derudover er surdejen blandet med noget af melet og skal stå et lunt sted i 24 timer.
Mange tænker nok at det er et stort nummer at gøre ud af det, men sagen er den at når man bage selv ved du hvad du putter i munden, sådan da. Derudover ligger jeg meget stor vægt på at råvarerne skal være i orden, derfor bruger jeg altid økologisk mel typer.
Det korn der er dyrket økologisk er ikke hurtigt voksende og ej heller dyrket på jord som er udpint. Det er for mig ikke nok at kornet er økologisk det skal helst også være stenkværnsformalet. Det giver et mere velsmagende brød, altså brød der virkelig smager af det det er bagt af, nemlig korn.

Vi har det, i vores familie, lidt svært med fordøjelsen, men efter at jeg er gået fuldt ind på at bage vores “daglige brød” selv, og det er vel at mærke ordentlige brød som er langtidshævet, har vi ikke nogen problemer med maverne. I lange tider troede jeg at jeg havde allergi over for stivelsen i korn, derfor holdt jeg mig langt væk fra alt der tilnærmelsesvis lignede kornprodukter. Det resulterede i at der var nogle vitaminer og mineraler jeg kom til at mangle. Jeg tabte blandt andet meget af mit hår og mit tandkød var betændt. Alt det er nu fortid og jeg spiser brød med en så stor appetit, at man skulle tro jeg er i besiddelse af et Labrador gen.

Den anden gode gevinst vi har fået er at vores sukker og slat indtag er væsentligt reduceret, samtidig med at vi få brød som smager himmelsk.

Jeg glæder mig til jeg har fået bagt brødene så vil jeg straks ligge billeder ind på bloggen. Måske det kan friste dig til også at starte bagningen op.

Husmoderens anbefaling: spis ordentlig mad af gode rendyrket råvarer, det lønner sig på sygdomskontoen.

Jeg anvender mel fra:
Fuglebjerggård (Hemmingstrupvej 8, 3200 Gribskov)
Mayer (kan købes i Kvickly)

Rigtig god appetit og arbejdsløst

I morgen er opgaverne:
strygning af tøj som er stinket med vand i dag
bagning af “nogle ordentlige brød”
Og så er der alt det sædvanlige

4 Kommentarer

 1. Tina Villien

  Er opskriften på både surdej og rugbrød en du vil dele?

  Svar
 2. Husmoder

  Hej Tina
  Da opskriften er fra en af Claus Meyers bøger må jeg desværre ikke dele dem.
  Men opskriften er fra den bog der hedder "Meyers bageri" fra forlaget Lindhardt og Ringhof.
  Du kan finde bogen på nettet eller få din boghandler til at tage den hjem til dig.
  Jeg håber du finder den for det er et fantastisk brød kan du tro. Når jeg bager det er det næsten væk før jeg får det ud af ovnen.
  Jeg ønsker dig en rigtig god bageløst
  De Bedste husmoder hilsner
  Berit

  Svar
 3. Tina Villien

  Det var ærgerligt men forståeligt. Tak for dit svar alligevel. Jeg vil gå på "jagt". Mvh Tina

  Svar
 4. Husmoder

  God "jagt". Tror ikke den er svær at finde.;)

  Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere