Den første bagning i mit nye dejfad i træ er nu færdigt. Det var med noget skepsis jeg begyndte at lægge gør, æg, honning og alle de andre ingredienser i fadet. Jeg har aldrig før bagt i et træfad, som i øvrigt også er et retanglet fad. Nu er det prøvet og det giver faktisk en mere behagelig arbejdsgang. Jeg behøvede ikke at lægge dejen ud på køkkenbordet for at ælte den.

Brug ikke køkkenmaskiner

Det kan godt være der er nogen nye læsere der undre sig over min måde at håndterer dejen på. Sagen er ret enkel- jeg har ingen køkkenmaskine der kan ælte dejen sammen- jeg bruger klør fem. Jeg ved det – det er håbløst gammeldags, men det fungere nu bedst for mig. På den måde har jeg totalt fornemmelsen og følingen med dejen.

Nuvel nogen vil sige at det ikke er den mest korrekte måde at gøre det på. Der kunne jo være bakterier på mine hænder, som jeg kan overføre til bagværket og til dem som skal spise brødet. Dertil har jeg kun at sige “en god hånd- og/ køkkenhygiejne nu heller ikke er af vejen. Så vidt jeg ved er der til dato ingen der er omkommet ved at spise mit bagværk.

Nyttig viden om gærdej

Sød med danskproduceret honning- vær kritisk.

Honning er ikke bare honning. Mange honninger er af en eller anden grund blevet varmebehandlet. Varmebehandlingen ødelægger de gode egenskaber i honningen. Derudover kan der være tilsat andre ting i honningen som ikke er så godt for de gode gyldne dråber.

Honning er bedre at bruge i madlavningen end det hvide raffinerede sukker. Vi kan bedre optage og bearbejde honning i vores fordøjelseskanaler.

Derudover er honning bedre at anvende som sødemiddel til diabetikere.

Med andre ord er det rigtig godt at skifte det hvide sukker ud med honning.

Lad dejen hvile i 20 minutter

En god idé er at lade dejen hvile i 20 min. inden melet tilsættes. Det giver en mere sprød og lækker dej. Jeg har desværre ingen logisk forklaring på dette fænomen, men ikke destominder er det sandt.

Hvedebrød

Når man er så heldig at have fået sådan et fint dejfad, så må man jo også prøve det.

Testen bestod i at bage hvedebrød, men først lige en forklaring på hvorfor jeg kalder det hvedebrød.

Hvedebrød eller hvede kager var i meget gamle dage en fin og dyr spise. Det var nemlig dyrt at få malet melet så fint som hvedemel jo nu engang er. Brødet eller kagerne var noget man serverede ved særlige lejligheder og man fik kun ganske lidt af det. Jeg vil tro at portionen vil svare til det vi i dag servere til kaffen. En bolle til kaffen ville dengang have været en hvedekage til en tår mjød. Vi er nemlig så langt tilbage i tiden så det var før kaffen kom til landet.

En opskrift på mit hvedebrød skal I da ikke snydes for

1 pk. gær

2 æg

3-4 dl. sødmælk

75 gr. smør

1 tsk. salt

2 store håndfulde groft rugmel ( jeg sværmer mest til svedrugen, da den har en fantastisk smag og aroma)

hvedemel (til dejen er mættet)

2 spsk honning (god dansk honning der ikke er varmebehandlet)

til smøring

½ dl. mælk

1 æg

Arbejdsgang:

kom mælk og smør i en gryde og varm det op til ca. 37 grader (lillefingerprøven).

Kom gær, æg, salt og honning i et bagefad eller en skål. Mos det hele sammen.

kom mælk og smør i fadet eller skålen og rør det let sammen med en ske.

Lad nu dejen stå og trække, den skal hvile sig siger man) i 20 min.

Tilsæt nu rugmelen og ælt det godt rundt i massen.

Nu tilsættes gradvis hvedemelet til dejen er mættet. Der skal under mel-tilsætningen æltes godt.

Når dejen er fin og blank og slipper fadet eller skålen skal den hæve tildækket (jeg har brugt mit eget håndvævet bagestykke til at dække dejen med) i 30 min. ( til dobbelt størrelse).

Dejen skæres nu i 2 lige dele og formes til brød. Har man haveforme kan man lave sjove og anderledes brød. I så tilfælde skal hæveformene strøs med hvedemel eller rugmel for at dejen slipper efter hævningen.

Sæt nu brødene til hævning og tænd for ovnen på 225 gr., når ovnen er varm smøres brødene med sammenpisket æg og mælk. (se ovenfor)

Bag brødene på midterste rille i ovnen.

Efter 5 min. skrues ovnen ned på 175 gr.

Bagetid: ca. 45 min.til 1 time.

OBS! når brødene er bagt er det en god idé at lade dem køle helt af inden der skæres i dem. De skal lige nå at sætte sig. Skæres brødene før de er kølet af risikere man at de går i stykker.

Jeg så udemærket at det er svært at lade bagværket køle af inden der skal smages, men det er en god ting at gøre. I ventetiden kan man jo lade sine sanser få frit spil- duft til brødene, se på bagværket. Det er jo egentlig facinerende at man ud af relativ få ingredienser kan få så lækre ting ud af det.

Det er gør at det kan lade sig gøre er simpel kemi, som jeg ikke vil komme ind på her.

Jeg ønsker jeg god bagelyst og god velbekomme.

2 Kommentarer

 1. Marianne

  Hej husmoder! Tak for opskriften. Den vil jeg prøve. Hvorfor skulle nogen sætte spørgsmål ved, at du bruger dine hænder, når du ælter dejen. Brødet komme jo i ovnen, og bliver bagt ved ca 200 grader, og så er vel alle evt. bakterie jo nok dræbt. Med venlig hilsen Marianne

  Svar
  • Husmoderen

   Kære Marianne

   Først et ønske om et rigtig godt nytår til dig.

   Og velbekomme, jeg håber at du finder opskriften god.

   Ja men du ved jo hvordan det er … derude i samfundet. Nogen er lidt sippet og så, ja så skriver jeg som jeg gør 🙂

   jeg håber at du fortsat vil skrive til os i ny og næ. Det er så hyggeligt at høre fra vores læsere.

   De bedste husmoderhilsner
   Berit,

   Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere