Her forleden dag satte jeg mælk over i en skål, for at lade det syrne- jeg skulle lave ost- smøreost.
Opskriften på skørost er fra 1937
Det er rimeligt nemt at lave ost, se nu bare her.
Skørost:
hæld en liter god fed mælk i en skål og lad det stå på køkkenbordet til det er tykt.
Hæld nu massen i et dørslag, hvorover der er lagt et tyndt stykke stof.
Dørslaget sættes over en krukke eller skål, og står til af vallen er løbet godt fra.
Vend nu osten på et fad. og strø den med kommen.
Tip:
- Da husbonden ikke er til kommen har jeg valgt at dele osten i 2 små skåle, hvor jeg i den ene har kommet finthakket valnødder og i den anden har jeg krydret med korender.
- Vallen kan bruges til bagværk (boller eller brød). Det er også velegnet til sårrensning- altså til husapoteket.
- henstil vallen i længere tid i køleskab og omrør den dagligt, derved får du den dejligste kærnemælk.
I et uddrag fra kogebogen står der følgende” I en Husholdning er det praktisk at have en Krukke staaende med Mælkerester; naar den er tilstrækkelig fuld af Mælk, anvendes det til Skørost”. (læg mærke til at alle navneord er skrevet med stort)
Det må jeg prøve.
Kære Jette
Håber du har forsøgt dig med at fremstille skørost, og at udfaldet var godt.
Du kan tilsætte mange ting som smagsvariant.
Jeg har siden hen fundet ud af at man andre steder i landet, også kaldte osten for knapost.
Held og lykke med projektet.
De bedste hilsner
Husmoderen Berit
Jeg laver osten at tykmælk.
2 liter varmer jeg forsigtigt op til der dannes klumper. Det tager ca. 30 min.
Dernæst lader jeg det helle bliver afkølet og så hælder jeg massen over en gammeldags stofble.
Her hviler og dræner osten natten over (sådan cirka)
Jeg får ca 400 gr lækker ost, som jeg blænder med creme fraiche (gerne 38%) + purløg.
Jeg elsker den!!!
Hilsen
Adam
Kære Adam
Tak for dit input. Vi bliver altid så glade når vi hører nyt fra jeg læsere. Deraf lærer vi også meget, så en stor tak til dig
Jeg formoder at den ost du laver ikke holder længe hjemme hos dig, og dårlig når den ej hellere at blive.
Det lyder rigtig nok til at være den lækreste ost du laver. Jeg er meget inspireret kan du tro, men den oprindelige knapost er lavet på kærnemælk. Dog betyder det ikke at den ost du laver er mindre lækker 🙂
Det er jo fantastisk at man kan lave så lækker mad med så få råvarer.
Jeg kan desværre ikke prøve din opskrift af, for jeg har ingen blænder- det fandtes ikke i 1800 tallet (smiler)
Men inspireret det er jeg blevet, og jeg tror også at jeg må prøve at bruge min hjulpisker i stedet for en blænder. Resultatet bliver nok ikke det samme, men mon ikke det snerper der-hen-ad?
Jeg laver jo selv tykmælk og derfor tænker jeg at jeg vil prøve din opskrift af ved brugen af den tykmælk. Om jeg husker det så vender jeg tilbage med en opsmaling af det projekt.
Har du prøvet at lave din egen tykmælk?
De bedste hilsner
Husmoderen fra Egegaarden (Berit)