Til kaffe på Egegaarden, næsten uden Co2 udslip

af mar 14, 2021Husholdning3 Kommentarer

vore kaffemølle


Hmmm hvad har kaffen på Egegaarden med CO2 udslip at gøre?

Faktisk en hel del, fordi – når vi laver kaffe om det være sig her på Egegaarden, eller i andre hjem, så sviner vi på CO2 kontoen. Det gælder alle, og det kan vi ikke komme uden om.
Men for at illustrere forskellen på hvor lidt vi griser i naturen i forhold til andre som har maskiner til det, så har vi forsøgt at sætte det lidt firkantet op.
På Egegaarden foregår kaffebrygningen således:
Vi må tænde op i vore brændekomfur, for at kunne koge vandet. (vi har ingen kaffemaskine)
Dernæst maler vi bønnerne (se billedet oven for), som vi så hælder i en kaffepose som efterhånden har mange år på bagen.
Når vandet koger hælder vi vandet direkte på madamblå kanden, hvorpå kaffetragten sidder. Vi bruger ikke termokande her hjemme. Den termokande vi har, kan holde i nærmest ti år, fordi den ikke bliver brugt særlig tit (ja altså med mindre der er en der taber den så den går itu).

Nå men det var kaffen vi kom fra.

Jo vi har nu hældt vandet på og der er nu kaffe- dejlig frisk kaffe.
Lad os her se på CO2 ressourcerne på denne kande kaffe:
Kaffen er importeret fra udlandet, og det giver et eller anden form for noget udslip. Her sviner vi alle, så den er fælles, og så har vi forurenet lidt ved at tænde op i komfuret. Her forurener maskinen med strømforbrug, så den går nok også lige op.
Men så stopper lighederne også
Madamblå kanden, som er fremstillet for ca. 100 år siden, har om jeg så må sige aftjent sin værnepligt, og bliver nu brugt til sin død om mange år. Den har overlevet rigtig mange kaffemaskiner, og den vil overlever mange flere endnu, for den bliver brugt til den er helt død. 
 
En kaffemaskine har fra sin fremstilling til sin død og bortskaffelse kostet ekstremt meget CO2. Den har meget plast i sig, og det er et materiale der sviner rigtigt meget at fremstille. Dernæst skal plasten lige laves til en kaffemaskine, og så skal den ud til butikkerne, og videre ud til forbrugerne. Det sviner så meget.
Der er, ligeledes, mange der anvender en ny papirspose hver gang de skal lave en kop eller kande kaffe. Det giver mere CO2 udslip.
Såfremt man har en af de der smarte maskiner (som jeg ikke ved hvad hedder), som har en lille plastikting der lægges i maskinen, så griser man også på ressourcerne der. 
Her på gården er vi ikke tilhænger af at man skal tvinge folk til at ændre holdning i forhold til den måde hvorpå vi lever, men vi vil gerne pointere at vi har meget fokus på det at lev sundt, godt og passe på naturen.
Vi vil gerne om man giver plads til alle de forskelligheder vi end måtte have i vore samfund.
Vi vil rigtig gerne sætte andre ind i de tanker vi gør os om den måde vi lever på- Og det er absolut ikke den rigtige måde for alle. Men det er det for os.
Og husk:
-Ved at vi har et brændekomfur kan vi selv støbe vore bivokslys (vi bruger ikke stearinlys, dat det forurener for meget).
– vi vasker op i hånden, derved sviner vi ikke ved at anskaffe os en opvaskemaskine, som er lavet af plast.
-vore opvaskebørste er lavet af træ og er mega gammel. Den er lavet af blindes arbejde, og kan skaffes af vejen uden at forurene særligt meget.
– vi har ikke hjemmesko der er lavet i andet land end Danmark. Det er sivsko, om er flettet af sivskomanden i Jylland.
Alt det vil vi skrive meget mere om i den kommende tid.
Håber I vil læse med 🙂
                                                        

3 Kommentarer

 1. Anne Jørgensen

  Hej.
  Sikke en dejlig inspirerende hjemmeside.
  Jeg har selv en Madam blå, og vil rigtig gerne bruge den. Jeg ikke kunne finde en stofpose til tragten, hvad bruger i?
  Jeg har overvejet at sy en selv, men er i tvivl om hvilket stof den skal sys i, har du et godt råd?
  Mange hilsner Anne

  Svar
  • Husmoderen

   Kære Anne Jørgensen
   Først en stor tak til dig for dine rosende ord. Det varmer så dejligt, når vi hører fra jer læsere
   Du kan tro jeg har en løsning på dit spørgsmål.
   Jeg køber ostelærred som jeg køber i stof og stil. Jeg har ud fra en aftegning af en gammel aflagt pose, lavet et mønster. Jeg syntes resultatet bliver bedst hvis du lægger stoffet dobbelt inden du syr det sammen.
   Husk at lave en løbegang til snoren.
   Håber du kan bruge mit svar, ellers er du meget velkommen til at skrive igen.

   De bedste husmoder hilsner
   Berit

   Svar
 2. Anne Jørgensen

  Hej og tak for svar.

  Så har jeg syet to stk. og de giver en rigtig god kop kaffe. Vandet løber ikke for hurtigt igennem stoffet, så man får udnyttet den gode og dyre kaffebønne.

  Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere