Væversken kom forbi

af jul 21, 2020Håndarbejde, Vævning0 Kommentarer

Som mange af jer sikkert ved, er jeg begyndt at væve. Jeg går til undervisning i Møns vævehus, som er ejet af Gitte Nordstrøm Ingemann Pedersen.

Gitte har vævet i mange år, og hun er virkelig ekspert inden for vævningens kunst. Hun være de smukkeste ting. Gittes butik er absolut et besøg værd- Lendemark Hovedgade 18a, Stege.
Kom og se de smukke viskestykker, duge, karklude, vaskeklude, kludetæpper og måtter som hænger i butikken. Det er altså et besøg værd- men pas på man bliver grebet af den gode stemning og de lækre vare der er i butikken- det er stærkt vanedannende. Her kan du altid finde en flot værtindegave eller fødselsdagsgave, som langt de fleste der er kvalitetsbevidst, vi værdsætte.
Hver torsdag er der kursister i butikken fra 10-22, her i blandt er jeg. 
Jeg ved at man er velkommen til at komme forbi, og spørge Gitte til råds med vævning. I øvrigt kan man, den dag, se hvad vi kursister laver.
Gitte er uddannet væver og har absolut sine didaktiske (pædagogik og indlæringsteori) overvejelser i orden. Det må man have, når man skal klare en madamme som jeg. Kort sagt hun er dygtig.
På nuværende tidspunkt, har jeg lært to vævetyper. Den ene er lærredsvævning og den anden er kippervævning. På billedet herunder ser I forskellen. Det meget lyse er en kipper og det grønne er en lærreds.
Forleden fik jeg sat min nye væv op herhjemme. I den forbindelse måtte Gitte komme forbi og hjælpe husbonden og jeg med at få bommet den, så jeg kan arbejde fra den også.
Herunder ser I Gitte i fuld gang med at påbegynde sølningen. Sølning er når man trækker trendtråden (trendtråden sidder på bagbommen) igennem de hvide “søller” der hænger lodret. Det er dem der sørger for at trendtråden arbejder når man træder på tramperne (på tangentvæv- tangenterne). Såfremt sølningen er gået fejl, vil der være vævefejl hele vejen igennem arbejdet. Derfor er det vigtigt at man her har fokus på sit arbejde.

Gitte i gang med at sølle.
Bare klø på Gitte- der er kun 400 tråde 🙂
Og her er det færdige resultat.
Egegaardens første hjemmelavet viskestykke.
En stor tak til Gitte fra Møns vævehus.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere