Nu nærmer sig den søde juletid

af dec 22, 2019Årets gang2 Kommentarer

Kære Læsere
Nu nærmer sig den søde juletid og sneen daler frisk og hvid.
Jo julen er næsten som Peters jul her på Egegaarden
I dag har lavet rødkålen, den er lavet af hjemmelavet smør, da jeg ikke havde mere andefedt. Ribssaften her fra sommerens ribshøst og ligeså er geleen.
Rødkålen er ligeledes af egen høst, så jo man kan vel nok sige at julen her er hjemmegjort.


Jeg bruger til 1 kg. kål
ca. 100 gr. smør
1 dl. eddike
2 dl. koncentreret ribssaft
1 spsk. sukker
2 spsk ribsgelé




Fremgangsmåde:
Snit kålen og svits den i smøret til kålen falder sammen.
Tilsæt eddiken og kog under hård varme kålen i et par minutter.
Tilsæt ribssaften, sukker og geleen, og kog kålen under svag varme 1 time, til kålen er godt blød.
hæld rødkålen på glas, i en skål  eller gør som jeg lad den forblive i gryden, men sæt den koldt til den skal bruges.

Jeg gemmer lidt rå rødkål til at lave en rødkålssalat af, vi har nemlig nogle diabetikere på besøg jule aften.
Den rå rødkålsalat laver jeg af:
rå rødkål
valnødder
mandarinbåde og eller stykker af en sød appelsin.


Her på billedet ses den færdige rødkål. Jeg lader den blot stå i gryden til juleaften. Gryden står køligt i spisekammeret, så der sker ikke noget med den. 

Derudover er gåsen og anden taget op af fryseren, for at tø langsomt op. Flæskestegen tager jeg først op i morgen, den kræver ikke så lang optøningstid.



I morgen er der atter en dag og den er nok an af de vigtigst på året for os, for vore ældste barnebarn fylder år og det skal naturligvis fejres på bedste manér. Når vi har festet med den lille skal vi videre med at julehygge med ris a la mandel og pilkartoflerne til de brune kartofler.
Så I kan  nok forstå at vi glæder os til dagen i morgen.

Husbonden og jeg ønsker jer alle en glædelig jul, samt et godt og lykkebringende nytår.
Vi håber at I vil læse med om livet på Egegaarden i det nye år for der er mange nye ting på bedding.

Vi ses i det nye år.

2 Kommentarer

  1. fru Jensen

    Her er jeg også i gang med julemaden. Rødkålen er kogt for længe siden, ænderne er lige kommet i ovnen ved 150 grader, så kan de stå der nogen timer og hygge sig, mens jeg koger brunekartofler og koger risengrød til risalamanden. I eftermiddag skærer jeg så ænderne ud og lægger dem i en bradepande så de kun skal varmes i morgen efter at flæskestegen er stegt. Sovsen laver jeg også i dag hvis jeg når og orker det, ellers bliver det i morgen formiddag. Det er dejligt at have god tid og kunne gå og hygge sig med at lave mad uden at skulle stresse. I ønskes en rigtig Glædelig jul og Godt Nytår fra os her på Lillegærde.

    Svar
  2. Husmoder

    Kære Fru Jensen
    Tusind tak for din hilsen, og i lige måde til jer, selv om det er lidt sent for det 🙂
    Ja det er så dejligt at kunne hygge sig med madlavningen.
    Dit tip er jo hermed givet videre til andre læsere. Det er så god med gode ideer fra andre, så af hjertet tak.
    Her laver vi det hele den selv samme dag det er juleaften. Og det er rent faktisk husbonden der står for præcis den middag. Derved kan jeg hygge mig med at dække bord og andre småting.
    Her der det børn og børnebørn der står for juletræs pyntningen.

    Godt nytår til dig og dine fra os her på Egegaarden.

    Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere