Egegaardens lavendelboller

af jun 26, 2019Madopskrifter0 Kommentarer

Her til formiddag skulle jeg have haft besøg af en dejlig dame, Margit.
Margit er journalist og skriver til dagligt om folk og fæ på vore lokale dyrehospistal.
Margit og jeg mødte hinanden på  fårets dag her i foråret, og dér kom vi til at tale om mangt og meget, blandt andet om vores livsførelse. Margit spurgte om hun måtte komme og skrive en artikel om os, og det sagde jeg naturligvis ja til.
Men ak o ve, Margit- den stakkel- blev desværre nød til at melde afbud, da hun var blevet syg. Det syntes jeg var synd for Margit, men jeg håber at hun vil komme en anden dag når hun er blevet frisk igen. Hun skal som så mange andre være så velkommen.
Margit, jeg ønsker dig rigtig godbedring og glæder mig til vi ses.

Nå men jeg havde jo bagt lidt boller til kaffen, som Margit må have til gode til en anden god gang.
Jeg havde bagt nogle lynboller af en ganske almindelig gærdej, og deri havde jeg kommet lidt lavendelblomster.
De blev virkelig gode og det værste er nu at jeg ikke fik skrevet ned hvor meget jeg puttede i af hver ting. Men jeg kan dog huske langt det meste så derfor får du her en opskrift der udelukkende er lavet ud fra min hukommelse. Men tor mig det kan ikke gå galt.

Lavendelboller fra Egegaarden
50 gr. gær
100 gr. smør
4 dl fløde (havde noget der skulle bruges)
5 dl vand
(hvis du bruger mælk så skal du undlade vand og fløde og bruge 9 dl mælk)
4 dl. emmermel
1 spsk. (uden top)groft salt
1 spsk. honning
1 god håndfuld lavendelblomster
ølandshvede (til dejen er mættet)

Smuldre gære i en bageskål/fad og tilsæt salt.
Kom fløde og vand (eller mælke)i en gryde sammen med smøret. varm det op til det er tempereret (lillefinger prøven). Smøret er ikke helt smeltet, men det gør ikke noget.

Held det i bagekålene/fadet og tilsæt honningen og lavendelblomsterne. Rør lidt rundt med en ske, og lad det herefter trække i 20 minutter.

Tilsæt nu emmermel og ælt god til det ikke klumper og smøret er godt mast ud.

Tilsæt nu Ølandshveden til dejen er mættet og ikke klister på hænderne. Ælt dejen færdig på køkkenbordet til den er god og lend.

Læg den i skålen/fadet og lad den hæve i 20 minutter.

Tril herefter bollerne og læg dem på en bageplade.

Tænd ovnen (ikke varmluft, det udtørre dejen) på 175 gr.

Lad dem efterhæve i 20 minutter og bag bollerne i 10- 15 minutter (der er forskel på ovne så derfor kan jeg ikke helt præcis sige hvor lang tid de skal bage. Mine fik 12 minutter.

Her er bollerne. Dertil servere jeg Egegaardens smør og solbærsyltetøj.
Kaffen er, som altid, lavet på Madam Blå.
OBS:
Når du bager med Emmer mel bliver bagværket lidt mørkt, og det får en nøddelignende smag.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere