Dalar-og/ølandshvede brød

af feb 22, 2019Madopskrifter0 Kommentarer

I går skrev jeg om mit bage- forsøgs-projekt og jeg må sige at konklussionen er at brødet blev vildt godt.
Det har en lidt sødlig smag og en lækker sprød skorpe Det med sorpen, skyltes at brødet har langtids- koldhævet. Så bliver skorpen lækker og sprød.

Dalarhvede brød

 Dalarhvedebrødene har efterhævet i hævesåle. derfor har de den lidt rillet overflade. Den rillet overflade gør at brødet ser dekorativt og indbydende ud.

Opskriften på Dalarhvedebrød får du her:

5 dl. lunkent vand
15 gr. gær
1½ spsk honning
en god håndfuld salt
200 gr. dalarhvede
200 gr. enkornshvede
350 gr. ølandshvede ( kan erstattes af almindelig hvede)

2. dag
ca 100- 150 gr. ølandshvede

Arbejdsgang:
bland vand, gær, honning og salt
tilsæt derefter melet lidt ad gangen og ælt godt

Lad dejen hæve i 12 timer på et køligt sted

2. dag
lad dejen hvile lidt i stuetemp. inden der tilsættes mere mel
Når dejen er tempereret tilsættes mere ølandshvede lidt ad gangen til dejen er lend og ikke klistre.
Del dejen i 2 lige store stykker, og kom dejen i forme og lad den hæve til dobbelt størrelse i stue temp.
Bag brødene ved 250 grader i 5 min. skru derefter ned til 180 grader og bag videre i ca. 15- 20 min.

Ølandshvede brød:

Dette brød er også blevet ekstremt lækkert, og absolut værd at bage igen.

Her har jeg brugt følgende:

1. dag OBS sæt korn i blød dagen før

1 rugbrødssurdej (fra Klaus Mayers bog)
750 ml. lunet vand
½  mørk hvidtøl
god håndfuld salt
200 gr. hel ølandshvedekorn (sættes i blød dagen før)
100 gr. knækket svedjerugkerner (sættes i blød dagen før)
300 gr. ølandshvedemel (til anden dag)
100- 200 gr. ølandshvede (til 3. dag)
100 gr. rugmel

2. dag
ælt alle ingredienserne sammen og lad dejen hæve 1 døgn.

3. dag
Tag nu lidt surdej fra til næste gang.
Tilsæt det sidste mel lidt ad gangen MEN VÆR OBS PÅ AT DEJEN MÅSE IKE BEHØVER DET HELE.
Dejen sal helst være noget klistret.
om dejen i 2 store brødforme og lad den hæve til lidt under kanten på formene.
Bag ved 180 grader 1-1½ time. Hold øje med brødende under vejs og sikre dig at de ikke brænder på.

Da ove er forskellige er det vigtigt at man holder nøje øje med bageprocessen i ovnen.

Når brødene er bagt skal de afkøle i formene. Jeg ved at det kan være svært at vente med at smage, men der er stor risiko for at brødene går i stykker hvis de tages fortidligt ud af formene og der skæres af dem.

Så mit råd, lad brødet “sætte sig”.

Husmoderen ønsker dig god baglyst.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere