Forberedelser til julen

af okt 13, 2017Årets gang4 Kommentarer

Nu kommer den tid hvor vi her på gården begynder at forbedrede julens glæder. 
Julegaverne, medisteren og leverpostejen skal laves. Ænderne er slagtet og lagt i fryseren, 6 styks. De vejer fra 3,2 kg til 4.3. Prøv af forestil dig en duft der breder sig til Mortens/-og juleaften når anden bliver sat ind i brændekomfuret og står der og småsimre hele dagen. Så er det jul på den lille gård og julen er en hyggelig tid.


 


Sildene er fanget og lagt i fryseren. 
Jeg laver gerne stegt sild i eddike.

På billedet ovenfor ser du 2 af de stegte sild. Vi må jo lige prøvesmage, de lækre sild. I morgen laver jeg eddikelagen og så kommer de ud og svømme igen.
Da jeg har gluten allergi bruger jeg havregryn som rasp. Jeg tilsætter salt og peber til havregrynene.Husk vær ikke fedtet med salt til en saltvands fisk, de er nemlig meget ferske i kødet.
Jeg vender først fisken i frisklagte æg fra Betty, Gerda eller en af de andre damer. Ogsidenhen i havregrynene.

4 Kommentarer

 1. Tina Villien

  Hej Berit. Vi har for første gang kastet os ud i at have ænder (dansk landmand – hvid) (har dog haft høns i 6 år). Hvad er din erfaring i forhold til det bedste tidspunkt for slagtning af (primært) ænder? En vi kender siger, at alle former for fjerkræ skal slagtes ved fuldmåne, da de ellers vil være pindene at plukke. Andre siger at ænder skal slagtes i 14-ugers alderen, 18-ugers alderen, 22-ugers alderen osv osv osv.
  En siger at den hvide danske landand er slem til at revne i skindet ved plukning.
  Nogle siger ænder skal skoldes før plukning og andre siger det ikke er nødvendigt at skolde dem.
  Pyha bliver helt forpustet og forvirret. Glæder mig til at høre om dine erfaringer.

  Svar
 2. Husmoder

  Hej Tina
  Personligt har vi aldrig fulgt nogen af de råd du fortæller om.

  Hvis du vil have ungænder, skal de slagtes når de er 11-13 uger gamle. Og gør det gerne trods det ikke er fuldmåne. Vi har aldrig haft nogen problemer med pindene.
  Det med at de skal slagtes i lige uge-alder er vidst en skrønne i følge min viden og mit gamle husmoderleksikon.
  Når vi slagter fjerkræ hugger vi naturligvis hovedet af dem. Når blodet er rendt fra skolder vi dem ved blot at dybbe dem hurtigt i spild kogende vand. Så plukker vi og kan vi mærke at de godt kan tåle et ekstra dyb i vandet, så gør vi det. Du kan mærke når fjerene bliver svære at få af hjælper det med lidt varmt vand.

  Nogen af de ænder vi har haft lod vi gå til året efter for at de derved kunne lave et nyt hold ællinger året efter.

  vi har som regl slagtet om efteråret.

  Til tider har vi slagtet "gamle" ænder. De bliver dog lidt sejere i kødet, men kan sagtens spises.

  Når I selv har landænder kan jeg glæde dig med at de ikke svinder så meget. De er gode fede i kødet, men hvis du langtidssteger dem bliver fedtet i kødet. Og de smager derved også bedre.

  Jeg har aldrig oplevet at vores er revnet i skinnet under plukningen. Igen en god skoldning så går plukningen noget lettere.

  Jeg ønsker dig og din familie god fornøjelse med jeres familieforøgelse og arbejdsløst.

  De kærligste Hilsner
  Husmoderen, Berit

  Svar
 3. Tina Villien

  Hej Berit.
  Tusind tak for dit svar, og undskyld jeg selv var lidt længe om at dele min oplevelse. Vi fik slagtet ænderne for et par uger siden. De skulle da være 14 uger gamle (vi havde købt dem ret sent). Det var et stort arbejde. De var svære at plukke og var en del pindede. Det tog næsten en hel arbejdsdag for min mor og jeg. MEEN. De vejede ml. 2245 og 2754 gram. Jeg langtidsstegte den mindste af dem. Muuuummmd hvor smagte den godt. Glæder mig så meget til at sætte tænderne i en igen til jul.
  Hvis vi skal holde igen til næste år, så skal vi have dem som ællinger om foråret og så skal de slagtes sidst på sommeren e.lign. og så lidt af gangen. 5 på en dag var for stor mundfuld for mig.
  Rigtig god dag. Tina

  Svar
 4. Husmoder

  Kære Tina
  En stor tak for at du ville dele det med os alle. Jeg ønsker dig og din familie en dejlig og velsignet jul.
  Og håber virkelig at I nyder det lækre andekød.

  De Bedste Husmoder-hilsner
  Berit

  Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere