Simremad

af sep 5, 2017Madopskrifter8 Kommentarer

Nu kommer den skønne årstid hvor vi skal have simremad. Jeg elsker sensommer, efterår og de grøntsager der følger med denne årstid.
Gulerødder, porre, selleri, kål, rødbeder, persillerod, pastinak og mange andre lækkerier som bliver høstet lige om lidt.
Det bedste ved det hele er at det er billige og sunde afgrøder, som er rig på kostfibre, og derfor er de gode for vores maver.

Når jeg laver simremad bruger jeg gerne en så kaldt rodfrugteblanding. Vel at mærke rodfrugter som vi selv har dyrket i vores have. Så finder jeg en klump (kød, svin eller kalv) i fryseren, og så går jeg i gang med at lave smiremad.

Først gnider jeg kødet med salt og peber, og derefter bruner det af i en gryde med smeltet smør. Når kødet er brunet tilsætter jeg vand så det dækker kødet. Kødet småsimre i ca. 1 time, derefter tilsætter jeg de ordnet grøntsager, som jeg har skåret i mindre stykker.
Det koger op og så sætter jeg det i min høkasse og der får det lov til at stå 3-4 timer, nogen gange længere.
Når vi er ved at skal spise varmer jeg det lige igennem hvis det er nødvendigt. Til retten som er vist på billedet har jeg dog flottet mig og kommet lidt fløde i inden serveringen. Du kan også bruge cremefine eller lidt mælk. Jeg har brugt fløde fordi det jævner fungen lidt.
Hvis man syntes man er blevet lidt for trivlig kan man også jævne fungen lidt med en almindelig meljævning. Eller man kan også spise retten som den er, men så bliver det mere en suppe, og bør serveres på dybe tallerkner.
Når retten har stået i høkassen er kødet er så mørt at det falder fra hinanden, men det har bevaret smagen, fordi det ikke er blevet bulderkogt. Der bliver den lækreste fung ud af dette kød og rodfrugterne
Til simremad servere jeg kartofler eller ris, og et godt stykke groft brød til.
Til maden på billedet har jeg brugt persillerod, selleri og lidt porre. Men det er kun fantasien der sætter grænser for hvad du kan komme i en ret som denne.

Simre er for mig ofte billig mad, da vi selv slagter og vi har de fleste råvare selv. Men rodfrugter bliver billige nu, så det er bare med at spise massere af dem.
Du spare meget på energien ved at sætte din mad i en høkasse.

Billedresultat for billeder af simremad
simremad fra Egegården

De råvare jeg skal købe henter jeg hos min lokale købmand i Sandved, derved skal jeg ikke starte min bil, og det er for mig lige med en besparelse.

8 Kommentarer

 1. Unknown

  Jeg elsker også simremad og har også en høkasse. Du er heldig at i selv kan slagte. Jeg må købe alt i butikker da jeg bor i byen

  Svar
 2. Husmoder

  Tusind tak for dit indlæg. Det er altid skønt med indlæg fra jer læsere. Jeg har det næsten som juleaften når jeg ser der er én der har skrevet til mine indlæg.
  Det er skønt med en høkasse og med simre mad. Det skal ikke tykkes så meget og så smager det himmelsk. Det er jo ikke alle der har den mulighed jeg har, men så har I byboere andre fordele, som vi ej må forglemme.Du har tæt til alt f.eks.
  En stor hilsen fra husmoderen

  Svar
 3. Unknown

  Jeg havde lige skrevet et langt svar, men nu er det vist væk. Jeg er ikke så vant til blogs.
  Jeg vil gerne selv prøve at være husmor og læser i gamle husmoderbøger. Jeg elsker dem fra 30erne og 40erne.
  Jeg synes dit køkken er rigtigt flot

  Svar
 4. Husmoder

  Uha det der med teknik er heller ikke lige min stærke side, men trods det så er det rart at hører fra dig 🙂
  Det er også dejligt at have hjemmet som sin arbejdsplads. Jeg ynder også at læse i gamle husmoderbøger, og der står faktisk meget godt i dem. Også ting som sagtens kan bruges idag.
  Jeg syntes det lyder godt at du også gerne vil forsøge dig som husmoder. Jeg syntes man får så meget godt ud af det, og det være sig om man bor i by eller på land. Det man blot skal huske på er at det aldrig har været anerkendt at være husmoder. Der er, set fra samfundets side, ikke nogen der forstår hvor meget der egentlig er at se til i en husholdning.
  Jeg vil rigtig gerne hører fra dig i ny og næ, således at vi kan dele erfaringer.
  De varmeste husmoderhilsner fra Berit/husmoder

  Svar
 5. Tina Villien

  Er også meget interesseret i at læse om emnet, men synes jeg har svært ved at finde nogle gode bøger. Hvad kan I anbefale? ?
  Mvh a House-wife-wannabe 😊

  Svar
 6. Unknown

  Ja det er ikke velanset at være husmoder i dag, men jeg ligger mærke til at der er flere og flere der vil prøve. Og så er det godt at man kan finde ligesindede på nettet, som her 😊
  Jeg kan anbefale esther scheel, astrid stoumann, lis byrdal, dansk husmoder leksikon og gamle dameblade som femina og alt for damerne.
  Kender i nogle gode?

  Svar
 7. Husmoder

  Hej til jeg begge, og tak for jeres indlæg. Det er dejligt med andres syn på sagerne. Jeg tror da godt nok at jeg må se efter de bøger som bliver anbefalet.
  Jeg har ikke nogen specielle favoritter blandt husmor bøger.
  Jeg finder gerne nogen hos antikvarerne rundt omkring.
  Derudover har jeg arvet nogen fra min familiemedlemmer.
  den serie jeg er mest glad for er "Dansk husmoder leksikon" fra Stanard forlaget 1949. Leksikonnet er udkommet i 2 bind.
  Derudover har jeg "Den ny håndbog for nutidens hjem fra Chr. Erichsens forlag 1957. i den udgave jeg har er vedlagt en udtalelse af Karen Braae som på det tidspunkt var fhv. formand for statens husholdningsråd.
  kom bare med flere ideer og gode råd.

  Svar
 8. Unknown

  Hej igen
  Jeg er støt på en bogtitel flere gange. “Husholdning på landet” jeg har den ikke selv, men tænker at det var noget for dig, hvis du ikke har den.
  Jeg finder nogle gange husmoderbøger på genbrugsstationen. Jeg fandt en fra krigen, der hedder “opfindsomhed i en kristid”. Den er ret sjov.
  En af mine ynglings hedder; “ nem husholdning, små råd og vink” af esther scheel. Hun har også skrevet en bog der hedder “ nu er det jul igen” min veninde der var 40 år ældre end mig bagte altid hendes brunkager. De var berømte blandt alle hendes venner og familie.

  Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere