Vaskenødder

af jan 18, 2017Husholdning13 Kommentarer

Så kom der kom der flere vaskenødder med posten her til morgen.
Jeg har nu lavet et afkog af 10 af dem. Afkoget skal jeg bruge til opvaske-og rengøringsmiddel.
Derudover anvender jeg afkoget som sæbe til krop og hår.

Hvis man skal bruge afkoget til rengøring kan man komme et par dråber æstetisk olie i. De fås i forskellige duftnuancer.

1 kilo vaskenødder holder ca. 1½-til 2år hos mig hvis jeg kun anvender dem til vaskemaskinen (gennemsnit 5 personer i hustanden).
Hvis jeg bruger dem til alle formål har jeg 1 kilo i et år. Her skal det oplyses at jeg ikke har nogen opvaskemaskine (og vil ikke have det), jeg vasker op på gammeldaws maner.

1 kilo vaskenødder koster 170,00 kr., så der er mange penge at spare ved at anvende dem. Derudover skånes miljøet for udledning af fosfater.

13 Kommentarer

 1. Tina Villien

  Hej Berit. Er stadig helt vild med din blog. Har lige et par spørgsmål: Istedet for æstetisk olie, kan man mon så bruge friske lavendelblomster, når man laver afkoget??? Tanken strejfede mig da jeg kørte og slog græs 😊. Kan man også bruge afkoget som håndsæbe???

  Svar
 2. Tina Villien

  Hov. Glemte lige at spørge hvor jeg kan bestille disse Vaskenødder? Mvh Tina

  Svar
 3. Husmoder

  Hej Tina
  Modtag min ydmy tak for din interesse for min blog. Jeg er vildt glad for at mange læser den med stor interesse. Jeg ville mene at du sagtens kan bruge afkoget fra de friske lavendelblomster. Når du har kogt dem vil de jo ikke afgive farve til vasketøjet. Jeg har ikke selv prøvet det men min datter har haft samme tanke som du. Jeg tror at jeg må lade det komme an på en prøve.
  Det er så dejligt når I kære læsere stiller spørgsmål, for det inspirere netop til at udvikle mig som person. Så tusind tak til dig 🙂
  Vaskenødderne køber jeg på nette hos Helsam, men jeg mener også at du vil kunne købe dem i en af deres butikker, som ligger rundt om i landet.
  Det ville glæde om du vil skrive om dine testresultater på brugen af lavendel-afkoget.
  De bedste husmoder- hilsner fra
  Berit

  Svar
 4. Husmoder

  Jeg tænker at det du spørger om ang. håndsæben er om afkoget af nødderne kan anvendes som håndsæbe, og det kan det. Du kan bruge afkoget af nødderne til såvel personlig pleje, som til opvask og rengøring. Jeg syntes dog ikke at de har så god effekt som opvaskemiddel. Og jeg syntes der går formeget til af afkoget når det bruges til hårvask.
  Men det at bruge afkoget til håndvask kan jeg sagtens anbefale, og nu vil jeg også komme lidt afkog fra lavendel i, takket være dig 🙂
  Forsat god sommer til dig, og få nu slået noget mere græs, så du kan få flere gode ideer.

  De bedste Husmoder- hilsner
  Berit

  Svar
 5. Tina Villien

  Tak for dine svar. Skal nok vende tilbage når jeg har forsøgt at lave et opkog. Det kommer dog nok til at vente på sig, da jeg har et lille lager af andre produktet, som jeg gerne vil have brugt først.

  Svar
 6. Husmoder

  Det er ingen sag at vente, når bare det er noget godt. Og det er det jo.
  Tak Tina

  Svar
 7. Tina Villien

  Hej Berit.
  Så har jeg endelig fået lavet et vaskenøddeafkog. Som vi "talte om" ovenfor, så lovede jeg at dele min erfaring med at blande lavendelblomster i afkoget. Jeg valgte den "dovne" løsning og lagde 3 lavendel blomster direkte i vandet sammen med de 5 vaskenødder. Man kan fint dufte lavendlen. Jeg overvejer, at lægge 5 blomster i næste gang eller måske en hel kvist (kan rigtig godt lide duften af lavendel).
  Jeg har også lige fået den – måske tossede – ide, at jeg senere i dag vil lave lavendel parasoller sammen med mine døtre. Dem vil vi så hænge op rundt omkring i huset. Når jeg så skal lave vaskenødde afkog i løbet af vinteren, kan jeg jo så tage lavendel fra en af vore lavendel parasoller. Bare en ide, men den skal da prøves.
  En ting mere. På indlægssedlen i posen med vaskenødder, står der, at man evt. kan tilsætte 1 tsk. blegemiddel ved hvidvask. Skal det tolkes sådan, at nødderne stadig kan afgive lidt farve??? Hvad er din erfaring med vaskenødder og hvidvask??
  God dag.
  Mvh Tina

  Svar
 8. Husmoder

  Hej Tina
  Hvor er det bare spændende at følge med i dine ideer, og jeg tror jeg vil prøve lidt af det samme, hvis du får gode erfaringer med det.
  Jeg har ikke noget problem med at nødderne farver. Jeg tror de skriver det for i almindeligt vaskepulver er der lidt blegemiddel i for at tøjet ikke skal blive gråt at kalk. Det gør mit tøj ikke for jeg bruger eddike (den lyse) som afkalkningsmiddel og som skyllemiddel.
  Så det ville jeg bare nøjes med, i første omgang, hvis jeg var dig. Og så se resultatet.
  Men som sagt jeg har ikke haft problemer. Lykke til 🙂
  Hilsen Husmoderen Berit

  Svar
 9. Tina Villien

  Hej Berit. Tak for dit svar. Har selv brugt skyllemiddel i åååårrreee-vis i bl.a. vaskemaskinen.
  Har nu brugt nøddeagkog som håndsæbe siden i går. Mit bakterie forskrækkede væsen (kan jo ligeså godt være ærlig), synes det er for tyndt og for lidt skummende til at bruge som håndsæbe. Vil nok holde fast i at bruge den Svanemærkede og astma-allergivenlige sæbe, jeg har brugt hidtil.
  Agter dog stadig at prøve afkoget til mange af de andre formål, som er nævnt i indlægssedlen 😉.
  God dag. Mvh Tina

  Svar
 10. Tina Villien

  Arrgggg jeg mente selvfølgelig EDDIKE og ikke skyllemiddel.

  Svar
 11. Husmoder

  Tja vi kan jo alle gøre fejl.
  Men dejligt at hører om dine erfaringer med "nødderne".
  Jeg prøver mig også bare frem.
  Hilsen Fru B.S.D.Nagly, Husmoder

  Svar
 12. Ena Rasmussen

  Hej Berit jeg har lige fundet din blok og den er meget interessant, har også læst artiklen fra familie journalen, virkelig hyggeligt at læse om jeres måde at leve på ,jeg har lige købt et brændekomfur og ja vil gerne vide hvilke gryder og pander man bruger,evt hvor man kan få dem,og kan man lave mad på det uden at tage ringene af ,det mener jeg ikke man kan . Har du nogle gode tips vil jeg gerne høre om det. Venlig hilsen Ena Rasmussen

  Svar
  • Husmoderen

   Kære Ena Rasmussen

   Mange tak for dit brev, og dine rosende ord.

   Hvor er det dejligt at høre om dit køb af brændekomfur. Tillykke med det.
   Du kan tro vi har stor glæde af vores.

   Før at jeg kan svare på dine spørgsmål må jeg lige vide om det er et antik komfur du har købt eller om det er nyt? Det har nemlig stor betydning for om du må sætte det op. Mener nemlig ikke at man må sætte de antikke op længere, men det ved skorstensfejeren.

   Er det et nyt komfur, som er godkendt, så er der ingen ko på isen.

   Med hensyn til hvilke gryder der skal bruges så er det specielle gryder. De gyder du skal bruge er nogen som ikke længere er i handlen, men som du må finde på nettet.
   Gryderne har en ring på ydersiden sådan at de ikke falder ned i ilden når man bruger dem.
   Når du finder gryder på nettet, bør du være opmærksom på om de er beskadiget i emaljen på indersiden. Det er langt de fleste nemlig fordi folk har brugt dem som urtepotteskjulere. Ofte er de også rustne, og dermed ikke brugbare.

   Gryder, kedler og pander skal være af støbejern om du skal bruge det på et brændekomfur.

   Jeg vil tro at med lidt tålmodighed og lidt held så vil det lykkedes dig at finde nogle gryder og pander.

   Du kan sagtens lave mad på dit komfur uden at tage ringene af, men der skal bare godt med blus på ilden.
   ringene bruge du egentlig til at justere varmen. Det vil sige er gryden helt nede i ilden svare det til at der er skruet helt op på et elektrisk komfur. Stiller du gryden oven på står den på 1- men hvis der er godt blus på kan du sagtens koge og stege uden at tage ringene af.

   Håber mine svar var fyldesgørende, så du kan komme til at bruge dit komfur.
   Vi håber at du bliver lige så glad for det som vi er for vores.

   De bedste hilsner
   Berit,

   Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere