Emmerbrød

af jan 25, 2020Madopskrifter0 Kommentarer

Her får du Egegaardens opskrift på et lækkert og sundt brød bagt af emmermel.

Surdej:
3 dl. vand
1 dl. hvedemel
1 dl fuldkornshvedemel
1 dl. rugmel

Pisk ingredienserne godt sammen. Kom det i en beholder, og læg et låg løst over.
lad surdejen stå på køkkenbordet i 4-6 dage, men pisk i den 2-3 gange dagligt.
Nu skulle dejen være blevet sur. Smag på den om nødvendigt.

Brug en god stor bageskål, så der er plads til hævningen.

1 portion surdej
1l. lunkent vand
1 mørk hvidtøl
en stor håndfuld salt (vores brød må godt være lidt salt).
1 spsk. honning
500 gr. fuldkornshvedemel
1 kg. sigtet emmermel

3-4 dl. hele korn

Hos os maler vi selv melet derved bliver det lidt groft i det. Selv om vi maler det på det fineste trin på møllen.

fremgangsmåde:
bland surdej, lunkent vand, hvidtøl og saltet godt sammen, og lad det stå i 20 minutter på køkkenbordet- det skal hvile.
Tilsæt nu honning, hvedemelet, og ca det halve af emmermelet-  lidt ad gangen.
Dejen  er god våd og skal nu hæve til dobbelt størrelse.

Kog i mellemtiden kornene i en gryde med rigeligt vand (har du noget suppevisk er det helt perfekt at koge i. Det giver brødet god smag, men vand kan også gå. Kornet smager jo godt i sig selv).

Når kornet har kogt 30. min. slukkes for det og lad det stå og køle af i vandet.
Når det skal bruges hældes det resterende vand fra.

Når dejen har hævet færdigt, tilsættes kornet.

Ælt dejen godt igennem, og tilsæt resten af emmermelet. Den er stadig god våd/klistret.

Kom dejen i 2 store brødforme og stil det til hævning på køkkenbordet.
Lad det hæve til det når kanten af formen.

Bagningen:
Når jeg bager om vinteren bruger jeg jo mit brændekomfur.
Derfor beskrives varmen således
ovnen skal være godt varm når brødene sættes ind. Når de er sat ind skal man være varsom med fyringen. Det vil sige skrue ned til – jeg vil tro 180 grader.
Bag brødene i ca. 30- 45 min alt efter hvordan din ovn arbejder.
BRUG ENDELIG IKKE VARMLUFT.  Det er noget fanden har skabt om du spørger mig.

Det at bage et “ordentligt brød”, er en videnskab. Der er ikke andet at gøre end at prøve sig frem ,igen og igen.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere