Efterårsprojekter på Egegaarden

af okt 8, 2019Årets gang0 Kommentarer

Der er konstant mange arbejdsfunktioner på vores gård. Det gælder ikke mindst om efteråret, hvor høsten af de sidste frugter, bær, kartofler, gulerødder, rødbeder, kål og meget andet skal i hus.

På egegaarden er vi ved at forberede os på vinterens kommen. Det er den bedste årstid for os, nok i sær husmoderen- elsker efteråret. 
Egentlig mener jeg at denne årstid burde hedde høst, som den gør på såvel svensk som norsk. For det er jo præcis det der sker på denne årstid, der høstes.
Jeg tror bestemt at det må være den travleste tid på året for os.
Jeg har i de seneste dage taget mange kilo kartofler og gulerødder op. Jeg har stablet og flækket brænde.
Jeg har, vel derfor, lov til at føle mig lidt brugt i min krop, men det er absolut ingen klagesang, for jeg nyder hvert sekund.
Jeg elsker at gå og grave kartofler op til lyden af vore høns som går rundt og småkurre, og Birger vores lederhane som har fundet ud af at han kan sige noget mere end de andre.
Se det er livet.
Vores afgrøder bliver lagt i stalden og dækket til med gamle hørsække. Vi sørger for at de ligger let fugtigt, mørkt og holdes frostfrie. Så plejer det at gå med at kunne holde sig til våren.
Mange af vore gulerødder har jeg blancheret og lagt i fryseren, men jeg vil dog gemme lidt til andre formål.
Det er meget vigtigt for os nu er at vi bør tilse vores vinterforråd ofte, og fjerne det der eventuelt er råddent eller på anden måde ikke klare sig.
Hvis ikke man fjerne det dårlige kan de friske blive smittet og resten af forrådet vil da være lige til at kaste bort. Det ville være så ærgerligt, da der på det her tidspunkt har være meget arbejde med det.

gulerødderne er store og flotte

Noget vi også skal have lavet nu er stiklinger af vore ribsbusk. Vi skal have lavet 7 nye buske, men da det ikke er helt så nemt at lave stiklinger af ribs, bør man lave flere stiklinger end dem man skal bruge.
Det er vigtigt at man tager stiklinger fra en rask busk. Klip dem i ca. 20 cm. længde og må ikke være tykkere end 6 mm.. Stik dem godt ned i jorden således at kun en enkelt knop stikker op.
Man kan også bøje en gren fra moderbusken ned, lægge jord og en sten over. Til foråret kan man klippe forbindelsen til moderplanten. Der er nu en ny ribsbuskplante.
Vi er nød til at benytte os af den førstnævnte metode, da vores ribsbusk står et sted hvor den ikke skal forblive.
Hvis du vil holde dig orienteret om vores ribs-formerings-projekt, kan du blot følge denne blog.
Først til foråret kan vi sige om de er blevet til noget, hvis ikke så må vi finde på noget andet.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere