Hveder

af apr 22, 2018Madopskrifter0 Kommentarer

På torsdag er det dagen før storbededag, og der er som bekendt hvede aften. Derfor skal jeg og Minna Rosa bage hveder torsdag.

Herunder får du den opskrift jeg har brugt gennem de seneste år. Den syntes vi på Egegaarden er lækker.

Varme hveder

Traditionen med at spise varme hveder opstod, fordi bededag skulle være en arbejdsfri bede- og bodsdag. 

Når der blev ringet med kirkens store klokke, var det et signal til, at alle skulle holde fri, og al handel skulle ophøre. Man skulle faste indtil gudstjenesten og måtte hverken arbejde, rejse, lege eller spille. 

Selv bageren skulle holde fri og kunne derfor ikke bage frisk brød på dagen. I stedet bagte bagerne hvedeknopper aftenen før, og folk kunne så købe dem dagen inden bededag og varme dem på selve dagen.

Opskrift på varme hveder

Tilberedningstid: 60 min. 
Antal: 16 stk.

Ingredienser:
50 g gær
4 dl sødmælk
2 æg
½ tsk salt
1 tsk stødt kardemomme
1 spsk sukker
ca. 675 g hvedemel

Lun mælken let og udrør gæren heri.
Pisk æggene sammen (tag 2 spsk af æggemassen fra til pensling) og tilsæt resten. Drys salt, kardemomme og sukker over melet bland det godt, og tilsæt mel efterhånden.
Ælt dejen sammen til en let og smidig dej.
Tildæk den og lad den hæve 30 minutter.
Tag dejen ud på bordet, ælt den igennem og form dejen til 16 boller. Læg dem på en bageplade med bagepapir, med ca. 1½ cm. imellem bollerne.
Lad dem efterhæve 20 minutter.
Pisk den gemte æggemasse med lidt vand og pensl bollerne. Bag dem ved 200 grader i ca. 18-20 minutter.
Lad bollerne køle lidt af, flæk dem, læg dem tilbage på bagepladen med skærefladen opad, og lad dem tørre i ovnen ved 200 grader i 4-5 minutter.
Nyd de varme hveder med smør og måske solbærsyltetøj.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Denne side bruger cookies. Naturligvis bagt på brændekomfur, og med kærlighed. Ønsker De ikke dette kan De fravælge det, men bemærk at De derved også fravælger en dejlig kop kaffe, lavet på Madam Blå til at skylle den ned med. ;-) De kan læse mere om hvad vi bruger cookies til, ved at følge linket, men vi lover at vi nok skal passe godt på Deres personlige oplysninger, samt behandle dem fortroligt.   Læs mere