Hjemmegjort er velgjort, er et mundheld jeg ofte anvender. Jeg ved godt at ordene er lidt omformuleret fra “selvgjort er velgjort”, men lige i vores tilfælde passer det andet bedre.
I dag er det desværre blevet således at kvaliteten på de vare vi kan købe er meget ringe.
Hvis vi først ser på den mad vi køber. Der er tilsat sukker i alt, lige fra spegepølse, leverpostej og videre til rugbrødet og surmælksprodukter. Sukker giver en smagsnuance og er billig i brug.
På den måde får vi alt alt for meget sukker ind i kroppen. Det er sukker som vi ikke forbrænder, fordi vi ofte rører os forlidt. Sukkeret forbliver i kroppen, og giver et forhøjet sukker i blodet.
Følgerne heraf giver overbelastet nyre, bugspytkirtel og dertil fedme
Hvorfor man er begyndt på tilsætte sukker i vores fødevare, kan jeg kun gisne om, men jeg tror at medicinalindustrien har en finger med på pulsen. Jo flere man kan få med på sygdomsvognen, des flere kunder giver det i butikken. Til eksempel kan nævnes medicinalvirksomheder, som fremstiller insulin og medicin mod fedme. De er kun glade for at der er kunder i butikken, det luner i deres og aktieindehavernes lommer.
Hjemmegjort er velgjort
En leverpostej skal ikke indeholde sukker. Det er en uskik at man har fundet på det. Det samme gælder for vores brød.
Hos os laver vi næsten alt selv. Det være sig leverpostej, bacon, brød, smør, pølser mm.
Tag nu bare her forleden hvor vi fik os en mad med stegt sild eddike (eddikelagen havde jeg sødet med honning). Brødet havde jeg selv bagt af biodynamiske råvare, silden havde en kammerat fanget i Øresund og smøret var kærnet af biodynamisk fløde fra Øllingegård. Dertil fik vi et kogt æg som var fra vores høns.
Løgene er fra sidste års høst.
Det smager os ikke
Færdiglavet mad, syntes vi efterhånden smager meget lidt godt. Vi mener også det ikke ser tiltalende ud når det ligger i butikken indpakket i plastik. Jeg tænker, at hvis vi var tvunget til at leve af den kost, ville det være en glimrende slankekur for os.
Dog hænder det at vi køber et brød og en leverpostej, når det sker skyltes det ofte at jeg har haft travlt med andre ting, eller at det er til vores hunde. De får nemlig meget lidt tørfoder.
Hvis man fæler sig inspireret til at spise mere sund og nærende mad kan man blot følge med på vores blog. Jeg skal nemlig sige jer, at jeg om lidt skal lave postej. Smør laver jeg flere gange om ugen.
hvordan laver du smør
Kære fr. Birthe Kiilerich
Mange tak for Deres indlæg, og spørgsmål.
Se det at lave smør er ej så svært endda.
Hvis De laver smør af en 1/2 l. fløde får du ca. 200-250 gr. smør og et par deciliter kærnemælk.
Dog kan De også nøjes med 1/4 l. fløde, så får De bare mindre smør og kærnemælk ud af det.
Lad os gå ud fra at De skal lave smør af 1/4 l. fløde.
Hæld fløden i en skål. Tilsæt 2-3 spsk kærnemælk og rør rundt.
Lad fløden stå tildækket til næste dag- den skal syrne, siger man.
pisk nu med en hjulpisker eller din håndmikser til smøret skiller fra kærnemælken. De vil kunne se de gule klumper.
hæld gennem et klæde og vrid smøret godt. Husk at sætte en skål under, for det du frasier er den nye kærnemælk. Den kan bruges næste gang De laver smør. Den smager også dejlig til koldskål.
kom smørklumpen i en skål og vrid/mas den godt med en grydeske eller hvad De finder bedst at bruge. Der kommer det sidste kærnemælk ud.
Når De syntes der ikke er mere kærnemælk i klumpen, er smøret klar.
De kan nu tilsætte salt eller andre kryderier, som De kan lide.
De kan med fordel anvende 36% fløde, men så ville jeg heller ikke gå længere ned i fedtprocent.
Den fløde jeg anvender er biodynamisk. Det er dyrt men det er det jeg syntes smager bedst. Det almindelige kan sagtens bruges. Er pengene små bruger jeg også den almindelige, for det andet er dyrt.
Kærnemælken sætter De på køl og lader den stå nogle dage under omrøring nu og da.
Efter nogle få dage har De den dejligste kærnemælk, som smager af barndom.
Det er min største forhåbning De kan bruge mit svar på Deres spørgsmål. Ellers er De velkommen til at skrive igen.
De bedste Hilsner
Husmoderen fra Egegaarden